29/11/2023

QUIT. Puterea de a sti cand sa renunti

Autor: Annie Duke
Editura Publica
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: Quit: The Power of Knowing When to Walk Away
Traducerea Raluca Chifu
ISBN 978-606-722-557-0
Nr pagini : 320
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 47,20 lei la Editura, 44,25 lei la librarie.net, 59 lei la libris


Descrierea editurii:

        Liderii din afaceri pierd milioane de dolari si, cu toate acestea, tot au probleme cand trebuie sa abandoneze o noua aplicatie sau un nou produs care pur si simplu nu merge. Prinse intr-un conflict fara speranta, guvernele cred ca urmatoarea tactica va fi, in final, cea care le castiga razboiul. In propriile vieti, persistam in relatii sau in cariere care nu ne mai ajuta. De ce? Dupa spusele lui Annie Duke, in fata deciziilor dificile ne e teribil de greu sa renuntam. Iar acest lucru ne tine pe loc.
        In Quit, Annie Duke ne invata cum sa renuntam mai bine. Pornind de la povesti despre sportivi de elita, alpinisti care au urcat pe Everest, fondatori de companii recunoscute, ca Stewart Butterfield, CEO-ul Slack, sau oameni din divertisment, ca Dave Chappelle, autoarea explica de ce renuntarea este esentiala pentru succes, cand sa renunti, cand sa rezisti si care strategii te vor ajuta sa economisesti timp, bani si energie. Vei invata:
• Cum influenteaza paradoxul renuntarii luarea deciziilor: daca renunti la timp, vei simti ca ai renuntat prea devreme.
• Ce forte functioneaza impotriva unui comportament corect de renuntare (amplificarea angajamentului, dorinta de certitudine si preferinta pentru statu-quo).
• Cum sa gandesti in termeni de valoare asteptata ca sa iei decizii mai corecte si alte bune practici, precum sporirea flexibilitatii la setarea obiectivelor, stabilirea de "contracte de renuntare", anticiparea optionalitatii, realizarea de analize de tip pre-mortem si retrospective.
        Fie ca te confrunti cu o decizie importanta de afaceri sau cu o alegere personala esentiala, abilitatea de a renunta te va ajuta sa faci cea mai buna miscare ulterioara.
 
        Problema cu ambiția și perseverența e că s-ar putea să nu știm când să ne oprim. Trăim într-o cultură în care să abandonezi este semn de slăbiciune și motiv de rușine. Quit este, în același timp, o pledoarie și un manual foarte practic pentru alegeri mai bune și investiții mai inteligente. Pentru a decide când să perseverăm și când să renunțăm.” — ANDREEA ROȘCA

        Annie Duke este autoare de bestsellere, corporate speaker și consultant în domeniul luării deciziilor. Ca jucătoare profesionistă de poker, a câștigat peste 4 milioane de dolari din turnee înainte să se retragă în 2012. A fost beneficiara unei burse oferite de National Science Foundation a Universității din Pennsylvania pentru a studia psihologia cognitivă. Este cofondatoarea Alliance for Decision Education, o organizație nonprofit a cărei misiune este să îmbunătățească viețile studenților prin educație în domeniul luării deciziilor.
        La noi au fost traduse: 
Cum sa decizi. Instrumente simple pentru a face alegeri mai bune, Publica 2023

Cuprins:

Prolog. Cântarul înșelător       9

SECȚIUNEA ÎNTÂI
1.   Opusul unei mari virtuți este  tot o mare virtute        23
2.   Când renunți la momentul potrivit, de obicei ți se pare că ai renunțat prea devreme   41
3.   Să rămân sau să plec?       65
INTERLUDIU I       83

SECȚIUNEA A DOUA
4.   Amplificarea angajamentului       89
5.   Costurile irecuperabile și teama de pierderi   101
6.   Maimuțe și piedestaluri  121
INTERLUDIU II   141

SECȚIUNEA A TREIA
7.   Deții ce ai cumpărat și ce ai gândit – deținerea și prejudecata statu-quoului      149
8.   Cel mai greu este să renunți la cine ești – identitate și disonanță      171
9.   Găsește pe cineva care te iubește, dar căruia nu-i pasă de sentimentele rănite      193
INTERLUDIU III     209

SECȚIUNEA A PATRA
10.   Lecții din renunțarea forțată     215
11.   Miopia obiectivelor    237

Mulțumiri  257
Note   261
Bibliografie     295

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu