26/07/2012

ELOGIU LENTORII. O provocare adresată cultului vitezei


Autor : Carl Honoré                  
Editura Publica (click pentru a cumpara de la editura)
Colectia Științe sociale 
An aparitie :2008 
Editia I      

Traducerea Roxana Popescu 
ISBN 978-973-88750-3-6  
Nr pagini :280 
Format 145 x 205
Pret : 49 lei


Descrierea editurii:
Elogiu lentorii pune sub semnul îndoielii cultul vitezei, examinează tendinţa modernă de „viteză” şi prevede un trend mondial, acela de „frânare a vitezei”. A fost tradusă în peste 30 de limbi şi a devenit bestseller în multe ţări.

Cartea descrie modul în care lumea a ajuns să fie blocată pe poziţia de „repede înainte" şi cum din ce în ce mai mulţi oameni încetinesc. Cu alte cuvinte, este vorba despre o revoluţie culturală care demitizează sloganul: „repede este întotdeauna cel mai bine".

Filozofia lentorii nu înseamnă însă să faci totul în pas cu melcul, ci toate lucrurile trebuie făcute în ritmul lor. Savuraţi orele şi minutele în loc să le număraţi! Faceţi totul cât se poate de bine, nu cât se poate de repede! Este vorba de calitate, nu cantitate, în tot ceea ce ne priveşte, de la slujbă la hrană sau la creşterea copiilor.

De cel puţin 200 de ani, romanticii, transcedentaliştii, chiar şi hipioţii apără idealurile mişcării lente. Însă ideea „mişcării lente" - care încearcă să unifice cele două lumi: cea a vitezei şi cea a încetinirii, pentru a veni de ajutor lumii de azi - este mult mai recentă.

Ne orientăm către un punct decisiv în istorie. Vieţile noastre au devenit o cursă contra cronometru. Suntem mereu grăbiţi, încercând să economisim un minut aici, câteva secunde în altă parte. Raţionalismul ne scapă de sub control şi devine rapidonalism; suntem capabili să grăbim momentele preţioase petrecute cu copiii noştri de la finalul zilei. Trebuie să existe o cale mai bună, pentru că traiul într-un ritm exagerat de rapid nu înseamnă trai cu adevărat. Este ceea ce ne spune Honoré în carte.

Antrenantă şi prietenoasă, un ghid inteligent, melanj de trivia istoric bine documentat şi statistici contemporane. Anecdotele şi umorul lui Honoré transmit plăcerea şi recompensa trăită de însuşi Honoré de-a lungul pelegrinajului său lent.
Sunday Express (UK)

Era timpul ca cineva să pună problema mentalităţii de bază care ne reglează metronomul zilnic. Cei care savurează capitol cu capitol această carte plină de speranţă vor fi cei mai câştigaţi. Meşteşugită să seducă, îşi pune în evidenţă mesajul subversiv, dar esenţial: remedierea.
Sunday Times (UK)

Elogiu lentorii ar putea fi antidotul vieţilor noastre agitate.
See Magazine

Cuprins:




Introducere: Era furiei /11

1. Fă totul mai repede /29
2. Lent înseamnă frumuseţe /46
3. Hrană: O schimbare radicală /60
4. Oraşele: Să îmbinăm vechiul şi noul /89
5. Minte şi trup: Mens sana in corpore sano /120
6. Medicină: Doctori şi pacienţi /144
7. Sex: Un partener cu mână lentă /161
8. Muncă: Beneficiile de a nu mai munci din greu /179
9. Timp liber: Importanţa relaxării /206
10. Copii: Să creşti un copil relaxat şi calm /233
Concluzie : Găsirea unui Tempo Giusto /257

Note /266
Bibliografie /274
Mulţumirile autorului /278

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu