Editura ASCR
Colectia Psihologul expert
An aparitie : 2012, 2024
Editia a II-a
Titlul original: Detecting Lies and Deceit: Pitfalls and Opportunities
Traducerea George Visu-Petra
ISBN 978-606-977-092-4
Nr pagini : 470
Format 165 x 240
Descrierea
editurii:
De ce mint oamenii? Oare diferențele de gen sau de personalitate afectează modul în care mint oamenii? Cum pot fi identificate minciunile?
Detecția minciunii și a comportamentului simulant oferă cea mai cuprinzătoare sinteză a cercetărilor referitoare la simulare până în momentul de față. Această ediție revizuită propune o perspectivă actualizată asupra cercetărilor în domeniul comportamentului simulant și analizează eficiența și acuratețea celor mai importante instrumente de detecție a acestuia, incluzând:
-Interviul pentru analiza comportamentală;-Evaluarea validității declarațiilor;-Monitorizarea realității;-Analiza științifică a conținuturilor;-Diferite teste poligraf;-Analiza stresului din voce;-Imagistica termică;-Tehnica potențialelor evocate – P300;-Rezonanța Magnetică Nucleară Funcțională – RMNf.
Sunt investigate cele mai semnificative aspecte ale minciunii: indiciile nonverbale, analiza discursului verbal sau a declarațiilor scrise și reacțiile (neuro)fiziologice. Sunt discutate cele mai frecvente erori în detecția simulării și sunt oferite sugestii practice pentru a sprijini practicienii în îmbunătățirea abilităților de detecție a minciunii.
Detecția minciunii și a comportamentului simulant este o resursă necesară pentru studenții, cercetătorii și profesioniștii din domeniul psihologiei, al criminologiei sau al justiției.
Aldert Vrij este profesor de Psihologie socială aplicată, în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității Portsmouth, din Marea Britanie. Până în prezent, a publicat peste 300 de articole de specialitate și capitole de cărți, majoritatea referitoare la indicatorii verbali și non‑verbali ai simulării și la detecția comportamentului simulant. De asemenea, activează în calitate de consultant pentru forțele de poliție în probleme de intervievare a suspecților, activează ca martor expert în instanțele de judecată și susține prelegeri referitoare la detecția minciunii pentru practicieni și oameni de știință din întreaga lume. În momentul de față, este editor al revistei Legal and Criminological Psychology, o revistă de psihologie judiciară aplicată, publicată de British Psychological Society.
Cuprins:
Prefaţa seriei 9
Prefaţă 11
Mulţumiri 13
1. Introducere 15
2. Minciuna: un act egoist şi un lubrifiant social 25
3. Comportamentul nonverbal şi simularea 49
4. Indicatori verbali individuali ai simulării 107
5. Convingeri referitoare la indicatorii nonverbali şi verbali ai simulării 123
6. Detecţia simulării fără instrumente specializate 149
7. Interviul pentru analiza comportamentală 195
8. Evaluarea validităţii declaraţiilor 207
9. Monitorizarea realităţii 261
10. Analiza ştiinţifică a conţinuturilor 281
11. Detecţia psihofiziologică a simulării: Abordarea bazată pe îngrijorare 293
12. Detecţia psihofiziologică a simulării: Abordarea bazată pe reflexul de orientare 337
13. Detecţia fiziologică a simulării: Imagistica de Rezonanţă Magnetică Nucleară funcţională
(RMNf ) 357
14. Dileme: De ce nu reuşesc oamenii să‑i demaşte pe mincinoşi 365
15. Oportunităţi: Cum pot oamenii să‑şi îmbunătăţească abilităţile de identificare a minciunii 379
Bibliografie 407