marți, 9 aprilie 2013

CELE OPT PACATE CAPITALE ALE OMENIRII CIVILIZATEAutor : Konrad Lorenz                 
Editura Humanitas
Colectia Paşi peste graniţe
An aparitie :2012
Editia a IV-a 
ISBN 978-973-50-3609-6 
Nr pagini :132
Format 150 x 255
Pret : 20 lei la Editura, 15 lei la elefant, 14 lei la librarie.net
Download pdf  pe scribd (Editia a IIa)


Descrierea editurii:
Omenirea, privită ca specie biologică, pare să-şi fi pierdut firescul instinct de conservare. Un rău cu mai multe chipuri ameninţă dezvoltarea noastră şi, în acelaşi timp, e tocmai rezultatul acestei dezvoltări: suprapopularea, distrugerea mediului natural, competiţia umană acerbă, atrofierea simţurilor, degradarea genetică, ruptura de tradiţie, receptivitatea la îndoctrinare şi cursa înarmărilor. Aceste opt păcate capitale sunt analizate cu fineţe de unul dintre marii savanţi ai secolului XX.
Fondator al etologiei (ştiinta comportamentului animal) şi laureat al Premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie în 1973, Konrad Lorenz a devenit cunoscut dincolo de graniţele comunităţii ştiinţifice prin studiile sale asupra agresivităţii, în care extinde principiile etologice la comportamentul uman.
Fondator al etologiei moderne, KONRAD LORENZ (1903–1989) este unul dintre cei mai reputati oameni de stiinta din a doua jumatate a secolului XX. S-a nascut la Viena si tot aici a facut studii de medicina (continuate la Columbia University), apoi de zoologie. Cariera sa academica si cercetarile incepute in Austria si continuate in Germania (in 1939 fusese numit profesor de psihologie comparata la Konigsberg) au fost brutal intrerupte de razboi. Medic in armata germana, a cazut prizonier in 1942, a lucrat apoi tot ca medic pentru autoritatile sovietice, in Rusia si Armenia, fiind eliberat abia in 1948. In 1949 i s-a oferit posibilitatea sa-si continue cercetarile la proaspat-infiintatul Institut „Max Planck“ de fiziologie comportamentala, al carui director a si fost intre 1961 si 1973. Ulterior a devenit coordonatorul Institutului „Konrad Lorenz“ al Academiei Austriece de Stiinte. In 1973 i s-a decernat primit Premiul Nobel pentru fiziologie/medicina (impreuna cu Karl von Frisch si Nikolaas Tinbergen).

Cuprinsul editiei a II-a:


Un optimist cuvint inainte........................ 5

I. Proprietăţi structurale şi perturbări funcţionale ale sistemelor vii.... 9
II. Suprapopularea................................ 19
III. Pustiirea spaţiului vital.................... 24
IV. intrecerea cu sine insuşi................... 35
V. Moartea termică a simţurilor........... 44
VI. Decăderea genetică........................... 60
VII. Sfărimarea tradiţiei.......................... 82
VIII. Receptivitatea la indoctrinare.......... 101
IX. Armele nucleare............................... 128
X. Rezumat........................................... 130

Bibliografie................................................ 133


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu