Autor: John Harris
Editura Curtea veche
Colectia Prometeu
An aparitie : 2003
Editia I
Editia originala: Clones, Genes, and Immortality: Ethics and the Genetic Revolution
Traducerea Irina-Margareta Nistor
ISBN 973-8356-75-X
Nr pagini : 352
Format 130 x 200
Anticariat
Pretul la data postarii : 12-29 lei pe okazii, 12 lei la casa literelor
Disponibilitate BCU
pdf aici
Descrierea editurii:
Prometeu intruchipeaza mitul omului progresist, care indrazneste sa aduca "focul" in mijlocul oamenilor. Oare putem intelege astazi mai bine ca oricind ratiunile pedepsirii lui de catre zei? Colectia Prometeu isi propune sa dezvaluie ce se intimpla in spatele usilor inchise ale laboratoarelor, unde oameni de stiinta in halate albe ne pregatesc destinul. Ne aflam, din nou, in pragul unei revolutii extraordinare. Revolutia la nivelul biologiei moleculare si al geneticii. Vom avea posibilitatea sa deviem si sa controlam evolutia umana intr-o masura fara precedent. Vom putea sa cream noi forme de viata.
Dar clonarea nu este o jucarie a oamenilor mari; ea implica riscuri si probleme etice de un gen aparte, cu care specia umana nu s-a mai intilnit - ele fac subiectul acestei carti despre etica biotehnologiei si a geneticii umane. Cartea lui John Harris aprofundeaza toate aceste chestiuni pe intelesul tuturor. Entuziasmul in privinta clonarii umane - aparut odata cu clonarea primului mamifer, oaia Dolly, la 5 iulie 1996, la Roslin Institute - s-a risipit total odata cu moartea prematura a acesteia, la inceputul acestui an. A aparut intrebarea: daca materialul genetic al oii s-a deteriorat rapid, oare nu acelasi lucru se va intimpla si in cazul primei clone umane? Toate aceste preocupari nu sint straine de stradania permanenta a omului de a afla nemurirea sau macar de a-si imbunatati conditia. Concluzia autorului e mai degraba sceptica: "Nu stiu daca ?educatia il face pe om?, dar sint sigur ca genele nu il pot face." Argumentele sale alcatuiesc o lectura de-a dreptul fascinanta.
John Harris a studiat la Universitatea din Kent si la Colegiul Balliol din Oxford. A fost membru al Comisiei de etica din cadrul Asociatiei Medicilor Britanici in perioada 1991?1997 si unul dintre directorii fondatori ai Asociatiei Internationale de Bioetica. De asemenea, este membru fondator al consiliului de administratie al revistei Bioethics, precum si membru al colegiului redactional al Journal of Medical Ethics. Deseori vorbeste la radio si la televizor despre problemele eticii biomedicale si despre alte chestiuni pe aceeasi tema si a fost consultant pe subiecte de etica in cadrul mai multor organizatii si companii, inclusiv la nivelul Parlamentului European, al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al Comisiei Europene. Este fondatorul si coordonatorul unei importante serii de carti nou aparute la Oxford University Press sub genericul Issues in Biomedical Ethics (Chestiuni de etica biomedicala).
Cuprins:
Introducere 9
1. Arta posibilului 17
2. Cercetări pe embrioni 52
3. Origini și limite 75
4. Nedreptatea unei vieţi nedrepte 108
5. Resurse umane 129
6. Exploatarea comercială 151
7. Femeia-Minune şi Superman 180
8. Schimbarea lumii 205
9. Noua rasă 229
10. Examinare și discriminare 251
11. Stabilirea de noi recorduri 269
Note 289
Alte lecturi 314
Indice 341
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu