15/03/2024

INTEMEIEREA METAFIZICII MORAVURILOR

Autor: Immanuel Kant
Editura All
An aparitie : 2014
Alte editii: Casa Scoalelor 1929, Stiintifica 1972, Humanitas 2007, Antet 2013
Editia originala: Grundlegung zur Metaphysik der Sitten, 1785
Traducerea Valentin Muresan (coord)
ISBN 978-606-587-248-6
Nr pagini : 120
Format 130 x 200
Anticariat
Pretul la data postarii : 19-70 lei pe okazii
Disponibilitate BCU (ed. Humanitas 2007)
pdf aici (ed. Humanitas 2007), previzualizare google books


Descrierea editurii:

        "Acum eu spun: omul - si, in genere, orice fiinta rationala - exista ca scop in sine, nu doar ca mijloc pentru a fi folosit de o vointa sau alta dupa bunul sau plac; el trebuie privit intotdeauna, in toate actiunile sale, atat in acelea care il privesc, cat si in acelea care privesc alte fiinte rationale, de fiecare data totodata ca scop".

        Publicată inițial, în prima ediție în 1785, cu titlul Grundlegung zur Metaphysik der Sitten, este una dintre cele mai influente creații din întreaga operă filosofică a lui Immanuel Kant și, totodată, un reper în istoria filosofiei universale.
        Lucrarea filosofului german cuprinde o prefață, trei secțiuni – Trecerea de la cunoaşterea raţională comună a moravurilor la aceea filosofică, Trecerea de la înţelepciunea morală populară la metafizica moravurilor, Trecerea de la metafizica moravurilor la critica raţiunii pure practice – și o remarcă finală, precedate de nota traducătorului, Valentin Mureșan.
        În prefață, Kant pledează pentru o metafizică a moravurilor și discută despre metodologia pe care a folosit-o. El pornește de la împărțirea filosofiei grecești în fizică, etică și logică. În prima secțiune, după cum și titlul sugerează, se face trecerea de la  forma cunoașterii comune privind moravurile la cea filosofică. El discută, printre altele, despre voința bună și datorie.  În secțiunea a doua se aprofundează problema imperativelor. În ultima secțiune, Kant discută despre voință, libertate. De fapt, cea de-a treia secțiune reprezintă punctul de pornire de la care Kant a dezvoltat Critica rațiunii practice, publicată în 1788.

        Immanuel Kant (1724-1804) a fost unul dintre cei mai influenți filosofi din toate timpurile. Gândirea sa cuprinzătoare și profundă asupra esteticii, eticii și științei a avut un impact imens asupra întregii filosofii ulterioare

Cuprins:

Notă asupra ediţiei   5
Prefață   7

SECȚIUNEA ÎNTÂI
Trecerea de la cunoaşterea raţională comună a moravurilor la aceea filosofică  15
SECŢIUNEA A DOUA
Trecerea de la înţelepciunea morală populară la metafizica moravurilor   33
SECŢIUNEA A TREIA
Trecerea de la metafizica moravurilor la critica raţiunii pure practice   89

Remarcă finală   115


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu