30/03/2024

CUM SE FAC LUCRURILE MARI. Factorii surprinzatori care determina soarta oricarui proiect, de la renovarea casei pana la explorarea spatiului cosmic si toate cate sunt intre ele

Autor: Bent Flyvbjerg, Dan Gardner
Editura Publica
Colectia In afara colectiilor
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: How Big Things Get Done: The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between
Traducerea Dan Craciun
ISBN 978-606-722-567-9
Nr pagini : 382
Format 145 x 205
Pretul la data postarii :  lei la Editura, 51,75 lei la elefant, 69 lei la libris


Descrierea editurii:

        Nimic nu este mai insufletitor decat o viziune ampla care devine o noua realitate triumfatoare. Ganditi-va cum s-a transformat Empire State Building dintr-o schita in bijuteria de pe linia orizontului din New York in 21 de luni sau cum celebrul iPod creat de Apple a evoluat de la un proiect cu un singur angajat la un produs lansat dupa 11 luni.
        Acestea sunt niste istorii minunate. Dar, de cele mai multe ori, viziunile grandioase se transforma in cosmaruri. Mai tineti minte „Big Dig” din Boston? Aproape toate orasele mari din lume au in curtea lor din spate cate un astfel de fiasco. De fapt, nu mai putin de 92% dintre megaproiecte isi depasesc bugetul alocat, termenul de finalizare sau ambele.
        Costul proiectului trenului de mare viteza din California a urcat de la 33 de miliarde de dolari la 100 de miliarde – si nici macar nu si-a indeplinit promisiunile. Intreprinderi mai modeste, fie ca vorbim despre lansarea unor mici afaceri, organizarea unei conferinte sau doar finalizarea la timp a unui proiect, esueaza si ele de cele mai multe ori. De ce?
        Intelegerea elementelor care deosebesc triumfurile de esecuri a fost munca de o viata a profesorului de la Oxford Bent Flyvbjerg, supranumit „cel mai reputat expert din lume in materie de megaproiecte”. In Cum se fac lucrurile mari el identifica erorile de judecata si decizie care conduc proiectele, atat cele mari, cat si cele mici, la esec, precum si principiile bazate pe cercetari stiintifice care va vor face sa reusiti in proiectele voastre.

        Bent Flyvbjerg este profesor la Oxford si la Universitatea de Tehnologia Informatiei din Copenhaga, economist si „cel mai reputat expert din lume in materie de megaproiecte“, conform KPMG. A fost consultant in realizarea a peste 100 de proiecte, costand fiecare un miliard de dolari sau mai mult, si a fost innobilat de regina Danemarcei.
        Dan Gardner este jurnalist, autorul cartilor Risk si Future Babble, bestsellere New York Times, si coautorul cartii Superforcasting, scrisa impreuna cu Philip E. Tetlock.

Cuprins:

Introducere. Visare californiană       9
1.   Gândește încet, acționează repede       19
2.   Eroarea angajamentului       43
3.   Gândește de la dreapta spre stânga      69
4.   Planificarea Pixar       89
5.   Aveți experiență?       115
6.   Așadar, credeți că proiectul vostru este unic?   137
7.   Vă poate fi prietenă ignoranța?   175
8.   Un singur și decis organism       195
9.   Care este piesa voastră de Lego?       211
Coda. Unsprezece euristici pentru un mai bun leadership  al proiectelor   245

Anexa A. Rate de bază ale riscului de depășire a costului  253
Anexa B. Lecturi suplimentare din BENT FLYVBJERG   257
Mulțumiri    263
Note   271
Bibliografie  327


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu