Editura Herald
Colectia Parentaj
An aparitie :2014, 2017, 2022
Editia a III-a
Titlul original: The Myth of the Spoiled Child: Challenging the Conventional Wisdom about Children and Parenting
Traducerea Sanda Watt
ISBN 978-973-111-932-8
Nr pagini :352
Format 130 x 200
Disponibilitate BCU (ed. 2017)pdf aici (ed.anterioara )
Descrierea
editurii:
Potrivit lui Alfie Kohn „important este nu cum si cat ne iubim copiii, ci cum percep ei iubirea pe care le-o purtam”. In Mitul copilului rasfatat, autorul analizeaza in detaliu tocmai aceasta perceptie si efectele conditionarilor, prin cateva concepte definitorii pentru personalitatea copiilor mici sau a tinerilor: stima de sine, tarie de caracter, auto-disciplina, autocontrol sau autoreglare. Pedepsele si recompensele, notele si premiile, alta directie de studiu a lucrarilor lui Alfie Kohn, se subordoneaza aici imaginii pe care si-o creeaza copiii asupra propriei persoane, in urma relatiei cu parintii si a interactiunilor din institutiile de educatie. De aceea, Mitul copilului rasfatat ofera atat o revizuire istorica a metodelor de crestere a copiilor bazate pe control psihologic si a sistemului educational axat pe note si competitie, cat si o evaluare a ultimelor studii si publicatii in domeniu, permitand o mai buna intelegere a teoriilor expuse.
Astfel, primele capitole au in centru perspectiva parintilor si a profesionistilor in educatie, printr-o analiza critica a stereotipurilor despre parintii „permisivi” sau „elicopter”, iar ultimele abordeaza aceleasi teorii din perspectiva influentei pe care aceste practici o au asupra copiilor.
Mitul copilului rasfatat extinde viziunea dincolo de familie sau de institutia educationala, plasand fiecare enunt in context socio-cultural, economic si politic. Critica sociala prezenta in toate lucrarile lui Alfie Kohn creeaza, in Mitul copilului rasfatat, un nou concept si un nou deziderat: sa crestem rebeli! Copii care vor avea capacitatea nu doar de a le raspunde parintilor, ci de a regandi lumea, nu doar de a ajuta la stransul mesei, ci de a reconstrui societatea, nu doar oameni mai buni, ci si cetateni mai capabili.
Alfie Kohn este unul dintre cei mai cunoscuti autori din domeniul educatiei, comportamentului uman si cresterii copiilor. Revista Time l-a numit „cel mai vehement critic al sistemului educational axat pe note si lucrari de control”. A semnat paisprezece carti si sute de articole care au reconfigurat mentalitatea parintilor, pedagogilor sau specialistilor in stiinte sociale.
Sursa: Ed. Herald
La noi au fost traduse :
Parenting neconditionat. De la recompense si pedepse la iubire si întelegere, Multi Media Est Publishing 2013
Pedepsiti prin recompense. Cum sa evitam bulinele rosii, bonusurile, lauda si alte feluri de mita, Multi Media Est Publishing 2014
Mitul temei pentru acasa. De ce copiii nostri primesc prea multe sarcini inutile, Multi Media Est Publishing 2015
Mitul copilului rasfatat. Sa punem sub semnul intrebarii stereotipurile despre copii si parinti, Herald, 2014, 2017, 2022
INTRODUCERE 9
CAPITOLUL 1 21
Părinţi permisivi, copii alintaţi si alte baubauri la îndemână
CAPITOLUL 2 67
Perspective asupra parentajului
CAPITOLUL 3 90
Exagerările despre parentajul excesiv
CAPITOLUL 4 LECŢIILE DURERII 131
Motivaţie, eşec şi indignare faţa de premiile de consolare
CAPITOLUL 5 PRINCIPII MORALE IMPLICITE 168
Condiţionări, raritate şi privaţiuni
CAPITOLUL 6 197
Atac la stima de sine
CAPITOLUL 7 DE CE ESTE AUTODISCIPLINA SUPRALICITATĂ? 231
Să analizăm tăria de caracter, prăjiturelele şi controlul din interior
CAPITOLUL 8 288
Să creştem copii rebeli
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu