18/03/2013

ORDINEA NASTERII. Ce spune pozitia in familie despre tipul tau de personalitate



Autor :  Linda Blair              
Editura Litera

An aparitie :2012
Traducerea Marius Chitoşcă
ISBN  978-606-600-584-5
Nr pagini :256
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 29,90  lei la Editura, 23,32 lei la emag


 

Descrierea editurii:
   Cu toţii dorim să ne cunoaştem mai bine; este, de multe ori, cheia succesului în plan personal şi profesional. Poate de aceea teoria ordinii naşterii ne captează imaginaţia - ne oferă un mijloc tulburător de simplu prin care să ne înţelegem mai bine pe noi înşine şi pe ceilalţi. Dar cât de corecte sunt clişeele sale? Este adevărat că primul copil este un lider înnăscut, mijlociul are o fire dificilă, mezinul e răsfăţat, iar copilul singur la părinţi preferă singurătatea? De ce întâlnim atât de multe excepţii de la această teorie?
   Cartea prezintă aspectele pe care le dezvăluie ordinea naşterii privind copilăria, caracterul, relaţiile cu ceilalţi şi chiar alegerea carierei. Autoarea examinează, de asemenea, factorii ce pot influenţa - sau chiar modifica - trăsăturile date de ordinea naşterii, precum educaţia primită, numărul fraţilor şi al surorilor sau diferenţa de vârstă faţă de aceştia, explicaţiile teoretice minuţioase fiind însoţite de prezentarea unor cazuri practice. O analiză originală şi bine documentată a efectelor pe care le are asupra unei persoane poziţia în ordinea naşterii, ce ne va ajuta să ne cunoaştem mai bine, să îi înţelegem pe oamenii din viaţa noastră şi să vedem într-o lumină nouă alegerile pe care le avem de făcut.

Linda Blair, absolventă de psihologie la Colegiul Wellesley din Massachusetts, a lucrat în cadrul unităţii de comportament animal de la Medical Research Council, Universitatea Cambridge, studiind, împreună cu profesorul Robert Hinde, relaţiile dintre mamă şi sugar la primate. A obţinut ulterior o bursă la Harvard pentru a studia activităţile de joc şi dezvoltarea limbajului la copii și este psiholog clinician specializat în terapia cognitivă. La sfârşitul anilor 1980 a început să ţină prelegeri în şcoli şi universităţi, pe tema adaptării la stresul examenelor. Participă la emisiuni radio și TV şi a publicat articole în The Guardian şi în revista Psychologies. În prezent, semnează rubrici în The Times şi în revista Junior. Este membră a comitetului media pe care British Psychological Society îl recomandă comentatorilor de presă, radio şi televiziune, membră a British Psychological Society (unde este associate fellow) şi a fost acreditată de British Association for Behavioral and Cognitive Psychotherapies. De aceeași autoare: Straigh Talking (2009) și The Happy Child (2010, în curs de apariție la Litera).

Cuprins:



Mulţumiri ... 9
Introducere ... 11

   PARTEA I - Cele patru poziţii principale în ordinea naşterii
Capitolul 1 - Primul născut ... 25
Capitolul 2 - Mijlociul ... 51
Capitolul 3 - Ultimul născut ... 77
Capitolul 4 - Copilul singur la părinţi ... 105

   PARTEA a II-a - Alte influenţe importante asupra caracterului
Capitolul 5 - Părinţii ... 137
Capitolul 6 - Fraţii şi surorile ... 159
Capitolul 7 - Schimbări în familie ... 179
Capitolul 8 -Alte relaţii importante ... 206
Capitolul 9 - Temperament versus experienţă - raportul dintre fondul genetic şi educaţie ... 216
Un ultim cuvânt ... 235

Referinţe bibliografice ... 237
Index ... 241

Daca ati citit cartea si aveti o parere, daca doriti sa o cumparati si nu se mai gaseste, sau daca aveti cartea si doriti o vindeti, sunteti invitati sa adaugati comentariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu