18/06/2012

PSIHANALIZA SI STIINTELE UMANISTE



Autor : Otto Rank, Hanns Sachs              
Editura Herald 
Colectia Psihoterapia  
An aparitie :2012 
Traducerea Brânduşa Popa 
ISBN  978-973-111-271-8 
Nr pagini : 224 
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 21 lei la Editura, 24 lei la psihoshop, 12,25 e-book la elefant,
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:
         "Lucrarea lui Rank si Sachs lasa impresia unui ghid stufos pentru cineva care vrea sa cuprinda panoramic, dintr-o privire - insa una scrupuloasa - ceea ce inseamna psihanaliza si utilitatea ei. De altfel autorii isi formuleaza explicit scopul acestor randuri. Psihanaliza si stiintele umaniste isi propune discutarea aplicabilitatii acestei modalitati de cunoastere la diferite domenii. Cititorul este introdus in primul capitol in ceea ce inseamna notiunea de "inconstient" si apoi focusul se muta pe relatia dintre psihanaliza si mitologie, arta, religie, filosofie, etnologie, lingvistica si pedagogie. Lucrarea este un bun prilej de descoperire a modalitatilor de interpretare psihanalitica pentru numeroase atitudini, reactii, trairi (arta ca sublimare, semnificatia trairii mistice, filosofia analitica in calitate de reactie narcisica) dar si pentru decodarea unor teme si motive mitologice si culturale universale (semnificatia sexuala a focului si a vetrei, explicarea mitului oedipian). Capitolul dedicat raporturilor dintre demersul psihanalitic si cel pedagogic are valoare instrumentala efectiva, anticipand rolul si importanta diverselor tipuri de terapie si consiliere pentru dezvoltarea copilului. Restul lucrarii nu presupune asadar, neaparat, aplicabilitatea psihanalizei la diverse arii de cunoastere cat, mai degraba, o redare scormonitoare, provocatoare, a unor locuri comune culturale, sociale, lingvistice, in cheie freudiana." Irina-Gabriela Buda, "Romania libera"

        Otto Rank (1884 -1939) a fost un psihanalist austriac, scriitor, profesor si terapeut,  si totodata  "mana dreapta" a lui Freud pentru aproape douazeci de ani, pentru ca mai apoi sa devina un binecunoscut dizident al acestuia.
        Aduce contributii valoroase ultimelor editii ale cartii Interpretarea viselor . 
        Rank a fost primul care a sustinut faptul ca separarea de gandurile invechite, emotii si conduite este chintesenta cresterii si dezvoltarii psihologice. El a cercetat cum fiintele umane pot invata sa-si afirme vointa in cadrul relatiilor si a pledat pentru un nivel maxim de individuare in cadrul unui nivel maxim de apropiere. El este cel care introduce terapia aici si acum, terapie care nu va fi acceptata de Asociatia Americana de Psihanaliza si de Asociatia Internationala de Psihanaliza decat peste o jumatate de secol. Este considerat de Rollo May  ca fiind cel mai important precursor al terapiei existentiale
        Rank a lucrat ca secretar al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, fondata de Freud. (dupa prez edit Herald)

Din lucrarile sale traduse la noi:

Dublul. Don Juan, Institutul european, 1997
Psihologia si sufletul - Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului, Herald 2010
Mitul nasterii Eroului. O interpretare psihologica a mitologiei, Herald 2012
Trauma nasterii. Semnificatie ei pentru psihanaliza, Trei 2021

Cuprins:

I.    Inconstientul si formele lui de expresie /9
II.   Investigarea miturilor si legendelor /53
III.  Teoria religiei /115
IV.  Etnologie si lingvistica /135
V.   Estetica si psihologia artistilor /157
VI.  Filozofie, etica si drept /183
VII. Pedagogie si caracterologie /205

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu