15/04/2013

ASCULTAND CU A TREIA URECHE. Reflecţiile unui terapeut experienţialist



Autor :Adrian Nuta                 
Editura SPER
Colectia Caiete experientiale
An aparitie :2011
Editia a  II-a     
ISBN  978-973-8383-80-7
Nr pagini :104
Format 145 x 200
Pret : 42 lei la Psihoshop
Disponibilitate BCU



Descrierea editurii:
   E.U. Experienţa Unificării. T.U. Terapia Unificării. Ce înseamnă una? Ce înseamnă cealaltă? Şi ce legătură există între ele? Voi încerca, în continuare, să răspund la aceste întrebări şi să descopăr, împreună cu tine, loial cititor, în ce măsură eu şi tu avem vreo legătură cu ele.
   "A unifica "este un dar lingvistic făcut de strămoşii noştri romani. în limba latină, UNUS înseamnă UNUL, iar FACERE însemnă A FACE. Prin urmare, a unifica înseamnă A FACE UNUL. Dar cum poţi să faci unul? Evident, "unus de multis", adică unul din mai mulţi sau mai multe. Mai multe ce, ne putem întreba? Desigur, mai multe părţi (în latină, PARS/PARTIS). Cum ar veni, a unifica înseamnă a face toate părţile să fie unul/una.
   Unul este un întreg, un tot (în limba latină, TOTUS). Unul nu poate fi doi întregi, iar cine a învăţat să opereze cu fracţii îşi aminteşte, sper, că o parte (o treime) împreună cu cealaltă parte (două treimi) fac un întreg (trei treimi) şi nu doi întregi (şase treimi).
   Dar cum apar părţile? în buna logică, dintr-un întreg care se separă sau se divide (în latină DIVIDO). Cum spuneau înaintaşii noştri, "Galia est divisa in partes tres" (Galia este împărţită în trei părţi). Tot în trei părţi îi va apărea şi psihicul uman lui Sigmund Freud. Dar, să nu mă grăbesc, pentru a mai rămâne oleacă (cuvânt fără corespondent în latina clasică) în perimetrul semantic.
   Experienţă vine de la EXPERIENTIA ("încercare") şi EXPERIENS ("activ, întreprinzător"). Care va să zică, experienţa înseamnă să fii activ, să încerci să întreprinzi ceva, iar experienţa unificării este încercarea sau actul (în latină ACTUS) prin care faci din toate părţile un întreg. 

Cuprins:

1. E.U. şi T.U. ... 8
2. Invizibilitate şi terapie ... 16
3. Burzuluind ... 24
4. Reprimare sau exprimare? ... 37
5. Realitatea socială şi borcanele cu dulceaţă ... 44
6. De ce fac unii terapeuţi critică socială ... 53
7. Definiţiile care ucid ... 63
8. Şocul autocunoaşterii ... 69
9. Conferinţa păsărilor ... 74
10. Producătorii de diamante ... 78
11. Experienţa de a fi nimeni ... 88

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu