Autor: Hermine Von Hug-Hellmuth
Editura Cartex
Colectia Canapeaua lui Freud
An aparitie : 2021
Editia I
Editia originala: ?
Traducerea Lucian Pricop
ISBN 978-606-8893-9-0
Nr pagini : 288
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 23,20 lei la Editura, 29 lei la carturesti, 27,55 lei la libris
Descrierea editurii:
De la publicarea sa in 1919, „Jurnalul“ a fost obiect de dispute legate de autenticitatea textului si de analize stiintifice si publice. Aceasta marturie a trezirii sexualitatii feminine parea prea aproape de teoriile freudiene si in contrast cu ideologia dominanta.
„Acest jurnal este o mica bijuterie. Cred ca, pana acum, nu s-a scris ceva care sa ne permita sa vedem atat de clar in sufletul unei tinere, apartinand lumii noastre din punct de vedere social si cultural, in anii de dezvoltare prepuberala. […] Mai presus de toate, vedem cum misterul vietii sexuale iese la iveala si, apoi, cuprinde intreg sufletul de copil; vedem cat sufera copilul sub sarcina cunostintelor sale secrete si cum devine capabil sa-si duca intreaga povara. Despre toate aceste lucruri avem o descriere atat de fermecatoare, […] incat nu poate sa nu fie de interes major pentru educatori și psihologi.“ (Sigmund Freud)
De la publicarea sa in 1919, „Jurnalul“ a fost obiect de dispute legate de autenticitatea textului si de analize stiintifice si publice. Aceasta marturie a trezirii sexualitatii feminine parea prea aproape de teoriile freudiene si in contrast cu ideologia dominanta. Fetitele nu puteau sti atat de multe. A treia editie, din 1922, a fost complet retrasa din vanzare, iar cea dintai versiune in limba engleza a fost interzisa. Acest jurnal este mai mult decat o marturie, este un fragment de analiza, care va ultragia si azi spiritele ultraconservatoare.
Cuprins:
Notă asupra ediției
Introducere de Sigmund Freud
[Avertisment]
Capitolul I. Primul an
(de la unsprezece la doisprezece ani)
Capitolul al II-lea. Al doilea an
(de la doisprezece la treisprezece ani
Capitolul al III-lea. Al treilea an
(de la treisprezece la paisprezece ani)
Capitolul al IV-a. Ultima jumătate de an
(de la paisprezece la paisprezece ani și jumătate)
Notă redacțională
Despre originile (ficționale) ale psihanalizei copilului
(postfață de Lucian Pricop)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu