06/05/2023

DESPRE TACERE

Autor: David Le Breton
Editura All
Colectia Anthropos
An aparitie : 2001
Editia I
Editia originala: Du Silence 1997
Traducerea Constantin Zaharia
ISBN 973-684-340-8
Nr pagini : 296
Format 130 x 200
Anticariat
Pretul la data postarii :  35 lei la anticariat logos, 30 lei pe okazii
Disponibilitate BCU
pdf aici

Descrierea editurii:

        Cu cat comunicarea se extinde, cu atat mai mult ea provoaca nevoia de a tacea macar o clipa, pentru a auzi freamatul lucrurilor sau pentru a reactiona la durerea evenimentului inainte ca altul sa-i urmeze, inlocuit imediat de un altul, apoi de inca unul... intr-un fel de incremenire a gandirii. (David Le Breton - Introducere-/Aspiratia catre tacere) Profesor de sociologie al Universitatii de Stiinte Umaniste din Strasbourg, David Le Breton se bucura de o prestigioasa reputatie in domeniul antropologiei corpului, abordari dintre cele mai diverse ale acestei teme purtandu-i semnatura - antropologia corpului si modernismul, sociologia corpului, antropologia chipului, uzante medicale si mondene ale corpului uman, antropologia durerii, antropologia emotiilor s.a. - si figurand in programele editoriale de marca. Tentativa sa de a inchega o antropologie a prezentului avea sa fie completata ? printr-o metoda interdisciplinara si apeland chiar la elemente profund filosofice - de lucrarea dedicata in anul 2000 elogierii mersului, considerata un liant cu o alta directie de studiu aprofundata de Le Breton, antropologia conduitelor de risc. 
                    Aparuta in anul 1997, Despre tacere (Du silence - ed. Metailie) scruteaza dimensiunile acestei stari si atitudini, imprevizibil de complexe, determinate de repere socio-politice dintre cele mai variate, caci semnificatia cuvantului ori a tacerii nu poate fi perceputa decat in functie de contextul comunicarii. In fapt, chintesenta pledoariei lui Le Breton se rezuma la buna randuire intre tacere si cuvant, la acea etica a conversatiei care presupune ca orice enunt implica un raspuns, orice afirmatie, o cantarire a pertinentei sale, orice dialog, o deliberare reciproca. Restaurarea sensului atrage dupa sine, in mod necesar, restaurarea cuvantului care, la randul sau, atrage dupa sine restaurarea tacerii. Sondand abisurile tacerii, fixand rolul si proportiile acesteia in ecuatiile sociale si politice in care este antrenata, cartea sociologului si antropologului francez faciliteaza intelegerea corecta a fenomenului, punand la dispozitia cititorului raspunsuri la framantari anterioare sau pur si simplu o superioara autocunoastere.

        David Le Breton  (n. 1953) este profesor de sociologie si antropologie la Universitatea „Marc Bloch” din Strasbourg şi membru al Institutului Universitar din Franţa.
        La noi au fost traduse:
Despre tacere, All 2001
Antropologia corpului și modernitatea, Amarcord 2002, Cartier 2009
Evadarea din sineO tentatie contemporana, Trei 2018        

Cuprins:

Cuvânt înainte 7

Introducere 13
Aspiraţia către tăcere - Imperativul de a spune „tot" - Imposibila tăcere a comunicării - Elogiul cuvântului - Nu există cuvânt fără tăcere - Parcurs.

1. Tăcerea în conversaţie 25
Cuvintele şi urzeala lor de tăcere - Uzanţe culturale ale tăcerii - Sexul tăcerii - Pragul conversaţiei - Tăceri de circumstanţă - „Trece un înger" - Regimurile tăcerii - Tăcutul - Tăcerea copilului - Uşurătatea vorbăriei - încetineala limbutului - Tăcerea e de aur.

2. Politici ale tăcerii 80
Ambiguităţile tăcerii - Controlul interacţiunii - Controlul de sine - Opunerea - A reduce la tăcere - A rupe tăcerea - Consimţământul - Indiferenţa - Mutismul - Indicibilul.

3. Disciplinele tăcerii 120
Legea tăcerii - Formele secretului - Protecţia de sine - Secrete iniţiatice - Vicleniile inconştientului - Psihanaliză şi tăcere - Tăcerea instituţiilor.

4. Manifestări ale tăcerii 149
Tăcerea este o modalitate a sensului - Reculegerea - Angoasa tăcerii - Exorcizarea zgomotoasă a tăcerii - Tăcere de moarte - Muţenia lumii - Zgomote din copilărie - Zgomote - Sfârşitul tăcerii - Comercializarea tăcerii.

5. Spiritualităţile tăcerii 184
Limba lui Dumnezeu - Discipline ale tăcerii - Biserica orientală - Misticii - Jaloane de tăcere în tradiţia creştină - Diversitatea tăcerilor - Maestrul sensului şi maestrul adevărului - Mistica profană -Tăcerea şi sacrul.

6. Tăcerea şi moartea 247
Durerea - Vecinătăţi ale morţii - Trecerea - Rituri funerare - Culturi ale doliului - Absenţa celuilalt - Exorcizarea tăcerii - Nevoia de a spune.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu