miercuri, 1 ianuarie 2014

CRESCANDU-L PE CAIN. Sa ocrotim viaţa emoţională a băieţilor

Autor : Dan Kindlon, Michael Thompson                
Editura Herald
Colectia Parentaj
An aparitie :2013
Editia I       
Editia originala 1999
Traducerea Laura Frunza
ISBN  978-973-111-407-1
Nr pagini : 400
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :  
32,50 lei la Editura,36 lei la eusunt, 35,10 lei la divin

Descrierea editurii:
Baietii sunt invatati de mici copii, in mod involuntar, sa fie baieti, asa cum fetele sunt invatate sa fie fete. Prin toate gesturile si atitudinile infime, etalate fie evident, fie la un nivel imperceptibil cu ochiul liber, mamele si tatii, profesorii si restul adultilor, dar si prietenii, le modeleaza comportamentul urmand un model inconstient. Din pacate, ceea ce primesc inca din primii ani de viata este o lectie de stoicism, despre cum baietii isi controleaza emotiile si trebuie intotdeauna sa-si dovedeasca competenta si meritul.
Un subiect foarte actual si doi autori, Dr. Michael Thompson si Dr. Dan Kindlon, cu o fina intelegere si perspectiva. Crescandu-l pe Cain este o carte extrem de apreciata despre viata emotionala a baietilor, scrisa pentru parinti, dar si pentru toti cei implicati activ in educarea copiilor. Ce-i face, in multe situatii, pe baietii nostri atat de agresivi, lipsiti de consideratie, brutali si manipulatori in relatiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri si senzatii tari, teribilisti si orbi la conflictul creat in jurul lor? Sunt acesti copii altii decat cei pe care i-am iubit si alintat in pruncia lor? Ce se intampla cu fiul ajuns la pubertate? Este la mijloc alteceva decat tetosteronul? In goana lor catre "Marele Imposibil" - idealul masculin al "barbatului adevarat" - copiii nostri pierd pe drum ceva de nepretuit: capacitatea de a se accepta pe ei insisi.
Plini de pasiune pentru munca lor si de empatie, din postura de terapeuti specialisti in psihologia baietilor, cei doi autori ne ofera nu atat solutii pentru cresterea si educarea baietilor, cat mai ales un tablou plin de intelegere si compasiune al baietilor in societatea moderna, prinsi in conflictul intern dintre atasament si independenta, dintre energie, impulsuri si reguli, dintre emotii si lipsa limbajului emotional si a cadrului necesar pentru a le exprima, dintre incapacitatea familiei de a intelege schimbarile prin care trec si "cultura cruzimii" si stereotipurile masculinitatii care se perpetueaza de la o generatie la alta in grupurile de baieti.
O carte ca o scrisoare deschisa si atinge cu delicatete fondul problemei: in fiecare baiat agresiv exista durere si dezamagire si exista resentimentul fata de incapacitatea celor dragi de a crea o punte peste separarea care se adanceste intre ei si ceilalti; in fiecare baiat retras se zbate disperarea de a nu se ridica la standardele artificial impuse si de a nu gasi o comunicare emotionala reala cu ceilalti; iar fiecare baiat "normal", inconjurat de prieteni si plin de succes social, are multe sanse sa invete, inainte de a deveni barbat, ca de fapt este pe cont propriu. Ne va fi mai bine noua, ca societate, si lor, ca indivizi, daca avem curajul acum sa privim in oglinda si sa intelegem ca noi punem bazele analfabetismului emotional al baietilor, iar apoi ii invinovatim pe acesti copii si adolescenti de lipsa de empatie si perspectiva.
Dr. Dan Kindlon este psiholog clinician si cercetator specializat in problemele comportamentale ale copiilor si adolescentilor. Preda psihologia copilului la Universitatea Harvard, unde face parte din colectivul academic din 1985. Este psihoterapeut cu practica privata si consilier scolar de peste 20 de ani.
Michael Thompson, doctor în psihologie este consultant şi terapeut specializat pe copii şi familii, speaker international. În viaţa lui cotidiană este psihologul supervizor al şcolii Belmont Hill din SUA. A colaborat cu peste 500 de scoli din SUA, America Centrală, Europa, Africa şi Asia.
Dr. Thompson este expert mondial în psihologia vieţii socio – emoţionale a copiilor de la cele mai fragede vârste şi pâna după adolescenţă (popularitate, prietenie, cruzime socială, succes academic), fiind autorul cărţii “Best Friends, Worst Enemies – Understanding the Social Lives of Children”.
Este şi printre primii autori de renume care au scris despre viaţa emoţională a băieţilor, fiind co-autorul renumitei cărţi New York Times best seller “Raising Cain – Protecting the Emotional Lives of Boys”.
Speaker şi călător pasionat, Michael Thompson a apărut la emisiuni precum: The Today Show, The Oprah Winfrey Show, Good Morning America etc. A fost intervievat de “New York Times”, “The Washington Post”, “Newsweek”, “Time”, “World Report” şi multe altele. SURSA

Cuprins:

Prefaţă la ediţia necartonată ... 5
Cuvânt înainte ... 8

CAPITOLUL UNU: Drumul pe care nu l-am ales ... 19
CAPITOLUL DOI: Spini printre trandafiri ... 46
CAPITOLUL TREI: Preţul mare al disciplinei autoritare ... 86
CAPITOLUL PATRU: Cultura cruzimii ... 115
CAPITOLUL CINCI: Taţi şi fii ... 142
CAPITOLUL ŞASE: Mame şi fii ... 169
CAPITOLUL ŞAPTE: în interiorul fortăreţei solitudinii ... 204
CAPITOLUL OPT: Lupta băieţilor cu depresia şi sinuciderea ... 225
CAPITOLUL NOUĂ: Alcoolul şi drogurile: un mod de a umple golurile emoţionale ... 248
CAPITOLUL ZECE: Idilă cu o piatră ... 270
CAPITOLUL UNSPREZECE: Mânia şi violenţa ... 303
CAPITOLUL DOUĂZECE: Nevoile băieţilor ... 329

Mulţumiri ... 356
Note ... 359
Ghidul cititorului ... 388
întrebări şi subiecte pentru discuţii în grupurile de lectură ... 395

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu