30/04/2022

ATINGEREA. Cunoasterea simtului tactil

Autor: David J. Linden
Editura All
An aparitie : 2018
Editia I
Editia originala: Touch, 2015
Traducerea George Tudorie
ISBN 978-606-587-524-1
Nr pagini : 320
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 26 lei la Editura, 44,90 lei la elefant, 40,41 lei la libris
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

        Această carte își propune să explice organizarea specifică a circuitelor tactile ale corpului și să sublinieze faptul că acest sistem bizar și complex ne influențează puternic viețile.

        Specia noastră are cea mai lungă copilărie dintre toate animalele. Nu există vreo altă ființă care la cinci ani să nu poată trăi independent. Dacă îndelungata noastră copilărie nu beneficiază de atingere, și mai ales de contact cald, interpersonal, consecințele sunt dramatice. Așadar, atingerea nu este opțională pentru dezvoltarea unei ființe umane. Este chiar cel mai important simț pe care îl avem. Exprimarea emoțiilor, alegerile pe care le facem din postura de consumatori, momentele de plăcere, folosirea uneltelor, diversele tratamente medicale – toate acestea implică atingeri. Genele, celulele și rețelele neuronale implicate în sistemul senzorial tactil sunt fundamentale în producerea experiențelor specific umane.

        Atingerea interpersonală este un liant social. Ea poate transforma partenerii sexuali în cupluri stabile. Întărește legăturile dintre copii și părinți, și pe cele dintre frați. Îi apropie pe membrii unei comunități și pe colegii de muncă, generând sentimente de recunoștință, simpatie și încredere. Știai că s-a demonstrat că oamenii care sunt atinși în trecere de chelner într-un restaurant au tendința de a lăsa bacșișuri mai mari? După același model, doctorii care-și ating cu grijă pacienții sunt considerați mai implicați. La rândul lor, pacienții înregistrează un nivel mai mic al hormonilor de stres și au un prognostic medical mai bun. Tuturor ne-au ieșit în cale persoane care strâng semnături prin centrele comerciale. Studiile arată că șansele lor de a ne convinge să le semnați petiția sau să le completăm chestionarul cresc dacă ne ating ușor brațul.


        Dr. David J. Linden este profesor de neuroștiință la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. Cercetările sale examinează substraturile celulare ale stocării memoriei, baza moleculară a dependenței și recuperarea funcției după leziuni cerebrale, printre alte subiecte.
        Este autor sau coautor a peste 100 de publicații stiintifice, dar a scris si cărți de neuroștiință pentru publicul larg. În 2010, dr. Linden a fost recunoscut ca membru al Asociației Americane pentru Progresul Științei.

A mai scris:

Busola Placerii, All 2014
Mintea ca intamplare, Herald 2012

Cuprins:

Prolog  /11

Capitolul 1. Pielea este un organ social  /19
Capitolul 2. Căutându-ne prin buzunare  /52
Capitolul 3. Anatomia unei mângâieri  /104
Capitolul 4. Atingerea sexuală  /124
Capitolul 5. Ardei iuţi, mentă răcoritoare şi lilieci vampiri  /159
Capitolul 6. Durere şi emoţie  /185
Capitolul 7. Un show cu mâncărimi şi scărpinături  /222
Capitolul 8. Iluzie şi transcendenţă  /245

Mulţumiri  /264
Note  /267
Index  /313

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu