joi, 10 decembrie 2015

VISELE SI MOARTEA. Ce spun visele muribunzilor

Autor : Marie-Louise von Franz
Editura Nemira
Colectia Philemon
An aparitie : 2015
Traducerea Anca Bodogae
ISBN 978-606-758-185-0
Nr pagini : 224
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 12,56 lei la Editura, 21,83 lei la libris, 19,40 lei la librarie.netDescrierea editurii:

   Una dintre cele mai importante cărţi semnate de Marie-Louise von Franz, discipol devotat al lui Jung, Visele şi moartea. Ce ne spun visele muribunzilor explorează universul oniric al omului şi legăturile profunde ale visului cu lumile vizibile şi invizibile. Visul este o călăuză şi asupra lui se apleacă atent cercetătoarea, recurgând şi la instrumentele alchimiei şi antropologiei.

   "Am descoperit - şi asta confirmă ceea ce Jung a spus de multe ori sau a mărturisit în anumite scrisori către apropiaţi, chiar dacă nu a făcut multe referiri în textele din operă - că inconştientul crede într-o viaţă viitoare şi că visele fac referiri clare la continuarea vieţii." (Marie-Louise von Franz)

   "Această impresionantă cercetare despre visele care prevestesc moartea şi continuarea individuării după marea trecere este un instrument excelent pentru fiecare cititor, indiferent de convingerile religioase, de profesie şi chiar de vârstă, pentru că oferă instrumente capabile să contribuie la gestionarea Marii Transformări prin care ne este dat să trecem cu toţii şi poate că am trecut deja de foarte multe ori." (Lavinia Barlogeanu)

Marie-Louise von Franz (1915-1998) se numara printre cei mai importanti psihanalisti jungieni. In 1919, s-a mutat din Germania in Elvetia, impreuna cu familia. A locuit la Zürich, unde avea sa-l cunoasca, in anul 1933, pe Carl Gustav Jung, cu care avea sa lucreze pana la moartea acestuia, survenita in anul 1961. A studiat initial filologia clasica la Universitatea din Zürich, dedicandu-se apoi psihanalizei.
De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de volume de psihologie analitica, fiind preocupata in primul rand de universul basmelor si de vis (a interpretat, dupa cum a sustinut ea insasi, peste 65 000 de vise), tema pe care a cercetat-o in studii care au facut-o celebra in lumea academica. S-a aplecat si asupra alchimiei, pe care a abordat-o din perspectiva jungiana, si asupra imaginatiei active. A tradus manuscrise alchimice, a fost cofondator al Institutului C.G. Jung din Zürich, a infiintat mai multe centre de studii jungiene, a sustinut conferinte in numeroase tari.

Cuprins:

Visul: necruţător şi lucid vestitor al morţii, studiu introductiv de Lavinia Bârlogeanu   5
Introducere   13


1. "Secretul" cadavrului şi "mormântul lui Osiris"  25
2. Vegetaţia: copacul, iarba, grăuntele şi floarea  52
3. Prima nuntă în moarte   73
4. întunecatul drum al naşterii şi "demonul deznădejdii"   91
5. Moartea ca sinistrul sau protectorul "celălalt"  106
6. Trecerea prin foc şi apă   118
7. Sacrificiul sau "elaborarea" vechiului corp   134
8. Identitatea variabilă a eului, sufletele multiple şi "fixarea" lor în "fruct"   151
9. Adevărata înviere, o reunificare în "piatră" a părţilor separate   167
10. Corpul subtil şi variantele sale  185
11. O ipoteză nouă a lui C.G. Jung   196
12. Concluzii   211

Bibliografie   213
Ilustraţii   221 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu