04/08/2022

INTERPRETAREA BASMELOR

Autor: Marie-Louise von Franz
Editura Trei
Colectia Misterele inconstientului colectiv
An aparitie : 2019
Editia I
Editia originala: The Interpretation of Fairy Tales
Traducerea Roxana Nourescu
ISBN 978-606-40-0534-2
Nr pagini : 248
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 29,75 lei la Editura, 19,39 lei la elefant, 35 lei la libris


Descrierea editurii:

        Dintre toate tipurile de literatura mitologica, basmele sunt cele mai simple si mai pure expresii ale inconstientului colectiv, oferind o excelenta intelegere asupra tiparelor de baza ale psihicului omenesc. Fiecare popor sau natiune are propriul sau fel de a experimenta aceasta realitate psihica si de aceea studiul basmelor din intreaga lume este o foarte buna modalitate de familiarizare cu experientele arhetipale ale omenirii.
Scrisa elegant, cu o eruditie impresionanta, cartea de fata ofera un scurt istoric al interpretarilor date basmelor de-a lungul timpului, apoi prezinta pe larg metoda de analiza a autoarei, aplicata pe un basm al fratilor Grimm, Cele trei pene. Cartea se incheie cu o discutie ampla referitoare la conceptele de umbra, anima si animus, captivanta atat pentru specialistii in psihologia lui Jung, ci si pentru publicul larg.

        Dupa mai multi ani de cercetare in acest domeniu, am ajuns la concluzia ca toate basmele incearca sa descrie unul si acelasi fenomen psihic, dar unul atat de complex, cuprinzator si dificil de inteles pentru noi in toate aspectele sale diferite, incat este nevoie de sute de povesti si mii de repetitii pana cand acest fenomen necunoscut este asimilat constiintei, la fel ca variatiunile multiple ale unei teme muzicale ce nu poate fi nicicand epuizata. Acest fenomen necunoscut si inepuizabil este ceea ce Jung numeste Sinele; el reprezinta totalitatea psihica a individului si in acelasi timp, paradoxal, este si centrul reglator al inconstientului colectiv - Marie-Louise von Franz

            Marie-Louise von Franz (1915-1998) se numara printre cei mai importanti psihanalisti jungieni. In 1919, s-a mutat din Germania in Elvetia, impreuna cu familia. A locuit la Zürich, unde avea sa-l cunoasca, in anul 1933, pe Carl Gustav Jung, cu care avea sa lucreze pana la moartea acestuia, survenita in anul 1961. A studiat initial filologia clasica la Universitatea din Zürich, dedicandu-se apoi psihanalizei.
        De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de volume de psihologie analitica, fiind preocupata in primul rand de universul basmelor si de vis (a interpretat, dupa cum a sustinut ea insasi, peste 65 000 de vise), tema pe care a cercetat-o in studii care au facut-o celebra in lumea academica. S-a aplecat si asupra alchimiei, pe care a abordat-o din perspectiva jungiana, si asupra imaginatiei active. A tradus manuscrise alchimice, a fost cofondator al Institutului C.G. Jung din Zürich, a infiintat mai multe centre de studii jungiene, a sustinut conferinte in numeroase tari. (Prezentarea autorului este preluata de la ed. Nemira)

Din lucrarile sale traduse la noi:

Psihoterapie. Experienta unui practician jungian, Herald 2013
Psihic si materie, Herald 2016
Visele si moartea, Nemira 2015
Problema Puer Aeternus, Nemira 2016
Pisica. O poveste despre rascumpararea femininului, Nemira 2016
Alchimia. Introducere in simbolism si psihologie, Nemira 2017
Omul si simbolurile sale (coautor), Trei 2017

Cuprins:

Nota editorului 7
Mulţumiri 9
Prefaţă la ediţia germană din 1986  11

Interpretarea basmelor 15
1. Câteva teorii asupra basmelor 16
2. Basme, mituri şi alte povestiri arhetipale 41
3. O metodă de interpretare psihologică 55
4. Interpretarea unui basm. Cele trei pene 65
5. Cele trei pene. Continuare 91
6. Cele trei pene. Încheiere 113
7. Umbra unui bărbat 136
8. Provocarea animei 159
9. Femeia, umbra şi animusul în basme 188

Index 237

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu