23/08/2022

DILEMA OMNIVORULUI. Patru feluri de mancare: o istorie naturala

Autor: Michael Pollan
Editura Publica
Colectia Stiinta
An aparitie : 2017
Editia I
Editia originala: The Omnivore's Dilemma
Traducerea Dan Craciun
ISBN 978-606-722-234-0
Nr pagini : 592
Format 145 x 205
Pretul la data postarii :47,20 lei la Editura, 29,50  lei la elefant, 59 lei la libris
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

        Pollan a impartit Dilema omnivorului in trei parti, cate una pentru fiecare dintre lanturile trofice care ne sustin: mancarea industrializata, mancarea alternativa sau „organica“ si alimentele pe care oamenii si le procura singuri, din vanat, cules si gradinarit. Pollan urmareste fiecare lant trofic literalmente din pamant pana pe masa, subliniind relatia noastra coevolutiva cu speciile pe seama carora traim. El incheie fiecare sectiune asezandu-se la masa – la McDonald's, acasa cu familia, la o cina cu alimente de la Whole Foods, si la o revolutionara ferma „transorganica“ din Virginia.

        Pentru fiecare masa, el reconstituie provenienta tuturor alimentelor consumate, dezvaluind componentele ascunse pe care le ingeram fara stirea noastra si explicand modul in care preferinta fata de anumite alimente reflecta mostenirea noastra ambientala si biologica.

        Dilema omnivorului este o invitatie adresata tuturor de a gandi in profunzime ramificatiile morale ale deprinderilor noastre culinare actuale. Pollan intreprinde un pelerinaj de-a lungul lanturilor trofice moderne, stabilind standarde pentru alimentatia etica. - The New Yorker

        „Ce ar trebui sa mancam la cina?“ Intr-o masura sau alta, aceasta intrebare simpla asalteaza orice creatura confruntata cu o mare varietate de lucruri pe care le poate manca. Avand de ales dintre nenumaratele alimente potentiale pe care le ofera natura, oamenii au fost nevoiti sa invete care dintre ele sunt sigure si care nu sunt – ce ciuperci trebuie evitate, de exemplu, si ce afine putem savura.

        Michael Pollan este un magician. El transforma porumbul si vacile, porcii si gainile intr-o sclipitoare si revelatoare descriere a modului in care producem, vindem si ne chinuim sa decidem ce sa mancam. Daca ati socotit vreodata ca intrebarea „Ce sa mananc?” este una simpla, va veti razgandi dupa ce veti citi ardentul rechizitoriu pe care Pollan il face industriei alimentare actuale – si veti afla modul in care el intrezareste unele alternative insufletitoare. Mi-a placut atat de mult aceasta carte, incat nu as fi vrut sa se incheie. - The Seattle Times

        MICHAEL POLLAN este profesor de jurnalism la Universitatea Berkeley și colaborator al New York Times Magazine. Articolele sale despre alimentație și agricultură au primit numeroase distincții de-a lungul timpului, printre care Reuters/World Conservation Union Global Award pentru Jurnalism de Mediu, James Beard Award și Genesis Award din partea American Humane Association. În 2010, revista Time l-a desemnat printre cei mai influenți o sută de oameni din lume.
        Siteul autorului

    La noi au fost traduse:
Dilema omnivorului. Patru feluri de mancare: o istorie naturala, Publica 2017
Cum sa-ti schimbi mintea. Ce ne invata noua stiinta a psihedelicelor despre constiinta, moarte, adictie, depresie si transcendenta, Publica 2019

Cuprins:

Introducere. Confuzia noastra nationala in materie de alimentatie 9

PARTEA Intai | Industrial. Porumbul

1. Planta 25
    CUCERIREA PORUMBULUI
2. Ferma 49
3. Silozul 83
4. Combinatul zootehnic 93
    PRODUCTIA DE CARNE (54 OOO DE BOABE)
5. Fabrica de procesare 121
    PRODUCTIA DE ALIMENTE COMPLEXE (18 OOO DE BOABE)
6. Consumatorul 141
    O REPUBLICA DE GRASANI
7. Mancarea 153
    FAST-FOOD

PARTEA A DOUA I Pastoral. Iarba

8. Toata carnea este iarba 171
9. Marele organic 185
10. Iarba 251
    TREISPREZECE INFATISARI ALE IERBII
11. Animalele 281
    EXERCITIUL COMPLEXITATII
12.Sacrificarea animalelor 305
    INTR-UN ABATOR DE STICLA
13. Piata
    "SALUTARI DIN PARTEA CELOR FARA COD DE BARE"
14. Mancarea 353
    HRANIT CU IARBA

PARTEA A TREIA I Personal. Padurea

15. Vinator-culegator 371
16. Dilema omnivorului 385
17. Etica deciziei de a manca animale 407
18. Vanatoarea 445
19. Culesul 483
    CIUPERCILE
20. Masa perfecta 517

Postfata. Dilema omnivorului in prezent 543

Multumiri 555
Surse bibliografice 559

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu