24/08/2022

INGER SI ASASIN. Micuta celula cerebrala care a schimbat istoria medicinei

Autor: Donna Jackson Nakazawa 
Editura Life Style
An aparitie : 2022
Editia I
Editia originala: The Angel and the Assassin: The Tiny Brain Cell That Changed the Course of Medicine, 2020
Traducerea Florin Tudose
ISBN 978-606-789-302-1
Nr pagini : 384
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 41,65 lei la Editura, 39,20 lei la elefant, 49 lei la libris


Descrierea editurii:

        ... microgliile erau considerate celule utile, dar neinteresante, un fel de menajere ale creierului. Iată însă că o recentă descoperire revoluționară a dezvăluit legăturile surprinzătoare dintre microglii și sănătatea noastră fizică și mintală. Când sunt activate – de orice factor care tulbură sistemul imunitar al corpului, cum ar fi stresul cronic, traumele și infecțiile virale – ele pot contribui la probleme de memorie, anxietate, depresie și boala Alzheimer. Totuși, în circumstanțe favorabile, microgliile pot fi convinse să revină la rolul de vindecători angelici, capabile să facă reparații ale creierului în moduri care ajută la diminuarea simptomelor.
 
        Cu compasiune născută din experiența personală, Donna Jackson Nakazawa aduce în prim plan această nou înțeleasă știință, urmărind eforturile și cazurilor unor practicieni și pacienți aflați în primele linii de tratament care ajută la „restartarea" microgliilor. În cel puțin un caz, ea a fost martora unei vindecări uimitoare, iar în altele a putut observa ușurări semnificative ale simptomelor apăsătoare, oferind speranțe noi zecilor de milioane de oameni afectați de probleme de sănătate mintală, cognitivă și fizică.
 
        O relatare pasionantă în care, prin metodele detectivismului științific, ni se prezintă potențialul medical al rolului microgliilor – un tip evaziv de celule cerebrale ce au o importanță vitală pentru viața noastră de zi cu zi.

        Jackson Nakazawa propune un mod de gandire nou, revolutionar, despre sistemul imunitar al creierului si interactiunile acestuia cu functia imunitara din restul corpului uman. Multe dintre informatiile prezentate in carte au fost noi pentru mine si m-au facut mai optimist in legatura cu viitorul medicinei. - Dr. Andrew Weil
 
        Donna Jackson Nakazawa este autoarea mai multor cărți care explorează intersecția dintre neuroștiințe, imunologie și emoții. Pentru contribuțiile scrise la domeniul imunologiei, a primit premiile AESKU și National Health Information. Articolele sale au apărut în publicațiile Wired, Stat, The Boston Globe, The Washington Post, Health Affairs, Aeon, Parenting, AARP Magazine etc. A avut apariții televizate la NPE, NBC News și ABC News, precum și în cadrul emisiunii Today. Cărțile ei au fost traduse în 12 limbi. Locuiește în statul Maryland, împreună cu familia sa.

Cuprins:

Prolog: Când corpul atacă creierul 11

Capitolul 1: Neurobiolog din întâmplare 25
Capitolul 2:,, Trei metri într-o fântână de zece" 44
Capitolul 3: Activări benigne în creier 60
Capitolul 4: Celule microgliale pretutindeni 76
Capitolul 5: O punte către creier 94
Capitolul 6:,, Nu par să existe noi soluții" 107
Capitolul 7: O epidemie modernă de tulburări cerebrale 121
Capitolul 8: Transformarea creierului 145
Capitolul 9: Când mintea e asediată 165
Capitolul 10: Deslușirea Alzheimerului 190
Capitolul 11: Căutarea disperată de sinapse sănătoase 216
Capitolul 12: Restartarea îngrijitorului familiei 236
Capitolul 13: În căutarea unui extinctor pentru creier 252
Capitolul 14: Un tratament accelerat? 265
Capitolul 15: Medicina viitorului 289
Capitolul 16: O analiză finală 316

Epilog 327
Multumiri 339
Note 345

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu