23/08/2022

DOPAMINA. Despre cum o singura molecula din creierul nostru controleaza iubirea, sexul si creativitatea – si va hotari soarta omenirii

Autor: Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long
Editura Publica
Colectia Co-Lectia de stiinta
An aparitie :2019
Editia I
Editia originala: The Molecule of More
Traducerea Adina Avramescu
ISBN 978-606-722-350-7
Nr pagini : 336
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 44 lei la Editura, 27,5 lei la elefant, 55 lei la libris
pdf aici

 
Descrierea editurii:

        Dopamina este substanța chimică a dorinței, care cere întotdeauna mai mult – mai multe obiecte, mai multă stimulare și mai multe surprize. În căutarea acestor lucruri, nu se lasă intimidată de sentimente, teamă sau morală. Dopamina este sursa fiecărei nevoi imperative pe care o avem, acea fărâmă de biologie care-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pe altarul succesului sau care o face pe soția fericită să riște liniștea căminului său de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut. Pe scurt, este motivul pentru care pornim în căutare și reușim, descoperim și prosperăm. Dar este și motivul pentru care ne avântăm în joc și ne risipim banii.

        În această carte, profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferențiarul Michael E. Long vin cu o teorie care are potențialul de a ne schimba viața: o bună parte din viața noastră are o componentă nebăgată în seamă până acum, care explică o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nici o legătură unele cu altele. De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează? De ce creierii liberalilor și conservatorilor sunt cu adevărat diferiți.

De ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și, odată ce intrăm în posesia lor, ne plictisim?

De ce dependența este „perfect logică” pentru o persoană dependentă?

De ce iubirea trece atât de rapid de la pasiune la indiferență?

De ce unii oameni sunt liberali fanatici și alții sunt conservatori inveterați?

De ce nu ne pierdem speranța nici măcar în cele mai grele momente – și ne pricepem atât de bine să găsim soluții pentru a le depăși?

Răspunsul este de găsit într-o singură substanță chimică din creierul nostru: dopamina. Aceasta a asigurat supraviețuirea omului primitiv. La mii de ani distanță, ea este sursa comportamentelor și a ideilor noastre culturale fundamentale – și a progresului însuși.

Recenzie video de Bogdan Papacostea

              Michael E. Long este licențiat în fizică, speaker, scenarist și dramaturg. Peste 20 dintre piesele sale de teatru au fost jucate pe scene din New York. A intrat în finala pentru marele premiu pentru scenografie de la Slamdance Film Festival. A scris discursuri pentru membri ai Congresului american, secretari de cabinete, guvernatori, diplomați, directori generali și candidați la președinție. A urmat studii universitare la Murray State University și de masterat la Vanderbilt University.

            Daniel Z. Lieberman este doctor în medicină, profesor și vicepreședinte al Grupului de cercetare clinică al Departamentului de psihiatrie și științe comportamentale de la George Washington University. A primit un premiu pentru cercetare de la Caron Foundation și a publicat peste 50 de rapoarte despre știința comportamentală. A oferit consiliere pe probleme de psihiatrie Departamentului de sănătate și servicii umane, Departamentului de comerț și Oficiului pentru politici legate de consumul de droguri și alcool ale SUA. A discutat despre sănătatea mintală în cadrul unor interviuri acordate posturilor de televiziune CNN, C-SPAN și PBS.
Dr. Lieberman a studiat literatură clasică la St. John's College. A primit diplomă de medic și și-a desăvârșit pregătirea în domeniul psihiatriei la New York University.

Cuprins:

Mulțumiri  9

Introducere: Sus versus jos  

1. Iubirea  19
2. Drogurile  53
3. Dominația  99
4. Creativitatea și nebunia  163
5. Politica  209
6. Progresul  257
7. Armonia  295

Bibliografie  315

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu