23/01/2018

SPIRALOGIA. O teorie neurologica a relatiei cunoastere-constiinta

Autor: Jean Jacques Askenasy
Editura Institutul European
Colectia Texte de frontiera
An aparitie : 2016
Editia I
Traducerea ?
ISBN 978-606-24-0112-2
Nr pagini : 330
Format 160 x 240
Pretul la data postarii : 52 lei la Editura, 48,99 lei la elefant, 30,29 lei la librarie.net
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

           Am pornit de la ideea unitatii notiunilor de 'cunoastere' si 'constiinta'; ele reprezinta doua fete ale aceleeasi monede. Unitatea acestor concepte este redata printr-o dubla spirala, cu o evolutie in spire ascendente (spiralogie). Separarea acestei unitati organice a dat nastere axiomei dihotomiei creier-spirit.
Noul concept al spiralogiei se bazeaza pe cinci postulate. Astfel: infrastructura comuna a cunoasterii si constiintei este creierul; atributul innascut al creierului este acela de a cunoaste; progresul in spirala al cunoasterii impune ca fiecare spira noua sa largeasca sfera intelegerii; spiralogia are ca metoda de cercetare interdisciplinaritatea si se bazeaza pe douasprezece legi.
        Spiralogia asociaza conceptia 'liniei divizate a lui Platon' cu 'hiperbola indoielii' a lui Descartes si cu 'principiul incertitudinii' al lui Heisenberg. Aceasta asociere ne ofera bucuria de a intelege cum de la atomismul primitiv al lui Democrit si de la matematica euclidiana s-a ajuns la radioactivitatea lui Marie Curie, la matematica neeuclidiana si la descoperirea cuantei Higgs.
           Volumul aplica spiralogia la evolutia bio-medicala a societatii umane, demonstrand ca: evolutia bio-medicala incepe odata cu aparitia lui Homo Sapiens; spirele succesive ale evolutiei sunt rezultatul relatiilor dintre biologie, medicina, biochimie, fizica, filozofie si tehnologie; descoperirile legilor universale ofera fundalul pentru crearea de noi domenii in stiinte, in general, si in medicina, in particular.
Jean Jacques Askenasy
Profesorul Jean Jacques Askenasy este medic, doctor în medicină, specialist în neuroștiințe și medicina somnului la Facultatea de medicină Sackler a Universității Tel-Aviv.

Cuprins:


Prefaţă (Sorin Antohi) ! 9
Cuvântul autorului / 17 

Capitolul I. Spiralogia/ 21
Capitolul II. Creierul, infrastructura cunoaşterii şi a conştiinţei / 35
Capitolul III. Spiralogia biomedicală / 93
Capitolul IV. Conştiinţa în conceptul spiralogic / 267
Capitolul V. Patologia cunoaşterii / 299

Observaţii finale / 313
Bibliografie / 315


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu