14/01/2018

OAMENII TALENTATI VOR SA FIE LIBERI. De ce ar trebui sa invatam sa ne placa scurgerile de informatii, racolarile si parazitismul

Autor: Orly Lobel
Editura: Publica
Colectia Anteprenoriat
An aparitie : 2015
Editia I
Editia originala: Talent Wants to Be Free, 2013
Traducerea Mihaela Sofonea
ISBN 978-606-722-025-4
Nr pagini : 422
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 47,20 lei la Editura, 47,20 lei la elefant, 44,84 lei la librarie.net
Disponibilitate BCU



Descrierea editurii:

Oamenii talentați vor să fie liberi reușește să demonteze miturile legate de competiție, secrete, motivație și creativitate. Orly Lobel trage un semnal de alarmă și vorbește despre efectul nociv pe care îl au prejudecățile asupra inovației în multe domenii și companii. Implicit, autoarea discută și despre cum pot avea succes, într-un mediu al mentalităților contraproductive, inovatorii, antreprenorii, echipele
de cercetare și toți cei a căror muncă presupune creativitate.

Multe companii, explică Lobel, sunt obsedate de control, patente, drepturi de autor, branding, supraveghere, într-un cuvânt, de măsuri agresive care inhibă talentul, inovarea și energiile creative. În acest sens, prezintă o serie de schimbări pozitive care pot fi aplicate atât în strategiile corporatiste, cât și în politicile regionale și legile naționale pentru a se asigura un flux continuu de talente, creativitate și, implicit, dezvoltare.
În disperarea de a nu-și pierde talentele și de a-și proteja drepturile de proprietate intelectuală, firmele își obligă angajații să semneze contracte de confidențialitate. Orly Lobel demonstrează în cartea sa, Oamenii talentați vor să fie liberi, că acest gen de constrângeri nu pot avea ca rezultat decât o stagnare economică. După toate aparențele, companiile ar avea mai mult de câștigat la capitolul cercetare și dezvoltare dacă le-ar da angajaților mai multă libertate de mișcare și exprimare.
În opinia lui Lobel, asta înseamnă să fii as la capitolul „strategii de capital uman“ . În opinia noastră, acesta este modul de a face afaceri în secolul XXI.
BIZ ED MAGAZINE

Managerii obsedați de control, care se miră că pierd oameni talentați, au ceva din candoarea copilului care, în vizită la grădina zoologică, află că leul este nefericit în cușcă. Oamenii talentați vor să fie liberi – aceasta este cea dintâi axiomă de management.
ASCENDIS

Orly Lobel este expertă în capitalul uman, profesor de Drept la Universitatea din San Diego și membru fondator și profesor la Centrul pentru Proprietăți Intelectuale și Piețe. Scrie cărți despre politica inovării, economie, afaceri, psihologie și legea comportamentală, iar studiile sale de cercetare interdisciplinară axate, printre altele, pe modul în care creativitatea și inventivitatea pot funcționa în tandem cu strategiile politice și de business existente, sunt publicate în unele dintre cele mai cunoscute publicații de profil. Este considerată de experții în domeniu o „deschizătoare de drumuri”, iar în 2013 a fost inclusă în Top 50 Cele mai ascuțite minți din cercetare, întocmit de revista The Marker Magazine.

Cuprins:

Multumiri 9
Introducere – Controlul este o sabie cu doua taisuri 13

Partea intai: Prioritatea capitalului uman 
1. Razboaiele talentelor 33
2. Avantajul competitiv al inovatiei 53

Partea a doua: Alegeti-va bataliile 
3. Nu concurati – concurati! 87
4. Competitia si miracolul locului 127
5. Strict secret – fara secrete! 159
6. Impartasirea si miracolul libertatilor cognitive 193
7. Al meu - al tau (sau al nostru)  223
8. Proprietatea si miracolul motivatiei inovatiei  267

Partea a treia: Talentul la comun 
9. Razboaiele talentelor si spiritul antreprenorial 311
10. Castigati – Castigati – Castigati 341


Note  381


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu