22/11/2022

HOTUL INTERIOR. Psihologia furtului si a pierderii

Autor: Robert Tyminski
Editura Trei
Colectia Psihologia pentru toti
An aparitie : 2016
Editia I
Editia originala: The Psychology of Theft and Loss: Stolen and Fleeced
Traducerea Oana Munteanu
ISBN 978-606-719-393-0
Nr pagini : 352
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 39 lei la psihoshop, 39 lei la cartepedia, 39 lei la libraria universitaria


        Ce ne îndeamnă să râvnim la acele lucruri care nu ne aparţin, devenind invidioşi, sau chiar să ni le însuşim uneori, nesocotind, astfel, unul dintre principiile morale esenţiale? Avem oare de-a face cu un atribut uman primar, mai mult sau mai puţin îmblânzit de-a lungul veacurilor?
        În mituri şi basme, furtul şi pierderea sunt prezente ca mecanisme declanşatoare ale unor serii de evenimente fatidice sau, din contră, ca germeni ai unei noi stabilităţi, superioară celei anterioare. Trecând dincolo de simpla naraţiune a acestora, cartea de faţă ne dezvăluie, printr-o fină analiză psihologică, aspectele, motivaţiile, raţiunile interioare ale hoţiei, acelea care scapă adesea privirii moralizatoare, precum şi înţelesurile ascunse ale pandantului său, pierderea.
        Hoţul interior este o lectură utilă şi în acelaşi timp plăcută pentru psihologi, psihoterapeuţi, asistenţi sociali, avocaţi şi, totodată, pentru toţi aceia care doresc să înţeleagă raţiunile ascunse ale comportamentelor respinse, în general, de societate.

        Un mit esenţial despre hoţie este povestea Lânii de Aur. Această legendă are cel puţin 3000 de ani şi reprezintă o primă ilustrare a furtului unui lucru de preţ. [...] Studiind acest mit, vom vedea că Iason, eroul compromis, se comportă, în parte, ca un adolescent care încă nu s-a maturizat ca bărbat, ca un tânăr ce consideră că i se cuvinte totul şi care nu-şi poate recunoaşte limitările. Viitoarea sa soţie, Medeea, îşi ucide mai târziu copiii făcuţi cu Iason, pentru a evita ruşinea pierderii statutului ei şi pentru a-şi afirma propria idee de justiţie în faţa nedreptăţii lui Iason, pe care ea o resimte ca pe o privaţiune. Însă lunga lor poveste mai conţine şi o altă întrebare: când hoţia opreşte brutal procesul de individuare? – Robert Tyminski

        Robert Tyminski este membru al Institutului C.G. Jung din San Francisco şi analist jungian, specializat în lucrul cu adulţi, adolescenţi şi copii. De asemenea, este profesor la University of California.
                    Site-ul autorului

Cuprins:

Psihologia hoției și a pierderii 7
Despre autor 9
Prefață 11
Mulțumiri 17

1. Aspecte ale hoției 21
2. Povestea Lânii de Aur și a urmărilor sale 48
3. Considerații teoretice 74
4. Cum văd mitul clasiciștii 103
5. Copii care fură 119
6. Răpirea 135
7. Furtul din magazine 154
8. Suflarea unui premiu 180
9. Tehno-furtul 217
10. Unele situații de furt în cabinetul de consultații 237
11. Furtul este necesar din motive economice? 268
12. Hoții noștri interiori. La bine și la rău 295

Note 317


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu