08/06/2022

EROUL CU O MIE DE CHIPURI

Autor: Joseph Campbell
Editura Herald
Colectia Arhetip
An aparitie :2014, 2018, 2021
Editia a IV-a
Editia originala: The Hero with a Thousand Faces, The Hero with a 1000 Faces
Traducerea Gabriela Deniz, Mihai Mănescu
ISBN 978-973-111-888-8
Nr pagini : 400
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 42,50 lei la Editura, 30 lei la elefant, 47,50 lei la libris
Disponibilitate BCU (ed 2014)
pdf aici 
(ed 2014)


Descrierea editurii:

        Traducerea in premiera in Romania a uneia dintre cartile esentiale ale lui Joseph Campbell este, fara doar si poate, un eveniment deosebit de important ce nu trebuie trecut cu vederea de catre cei care inca mai iubesc povestile. Eroul cu o mie de chipuri este o carte care a influentat generatii intregi, fie ca vorbim de scriitori, cineasti, muzicieni sau pur si simplu oameni aflati in cautarea unor raspunsuri importante legate de propria lor dezvoltare. Mari artisti ai secolului XX, precum Bob Dylan, George Lucas, Stanley Kubrick, Jim Morrisson etc. au afirmat fara ezitare ca studiul lui Joseph Campbell i-a influentat decisiv in realizarea operelor lor.
 
        Campbell ne arata in cartea sa ca miturile, desi extrem de variate, au de fapt aceeasi structura „genetica”. Denumind aceasta structura Monomit, el ne-o explica amanuntit in Eroul cu o mie de chipuri. Astfel, de-a lungul anilor, monomitul campbellian devine un reper atat pentru cei pasionati de mitologie, cat si pentru artistii profesionisti aflati intr-o permanenta cautare de inspiratie. Prin aceasta carte, considerata de multi fundamentala pentru studiul mitologiei, Campbell isi dezvolta teoria conform careia energia misterioasa din povestile lumii se gaseste in sufletele oamenilor, indiferent de rasa lor, de cultura lor, de statutul lor social sau intelectual. Oamenii care gasesc teme eroice pline de rezonanta in propria lor viata, in obiectivele lor, in visurile lor, sunt condusi spre o singura esenta psihica: aceea ca viata spirituala si creativa a individului influenteaza lumea exterioara la fel cum lumea mitului influenteaza individul.
 
        Traim vremuri dificile, atat din punct de vedere material cat si spiritual, iar oamenii sunt din ce in ce mai dezorientati. Incapabili de a vedea mai departe de ziua de maine, atat generatiile varstnice cat si cele tinere si-au pierdut reperele si modelele, inaintand in ceata fara un scop anume. In aceasta lume obisnuita, gri si dezvrajita, Joseph Campbell si al sau monomit propun o chemare la aventura spre o lume speciala, mai buna si mai frumoasa. El dezvaluie cititorilor elixirul care trebuie recuperat si ii indeamna sa aiba curajul de a deveni eroii propriei lor calatorii. Iar lectia suprema pe care fiecare trebuie s-o invete din aceasta carte este ca adevarata calatorie a eroului, poate cea mai frumoasa dintre ele, este chiar viata lui. - Mihai Manescu
 
        Studiul clasic transcultural al lui Joseph Campbell despre calatoria eroului a inspirat milioane de oameni si a deschis noi domenii de cercetare si explorare. Este prima lucrare care combina intuitiile spirituale si psihologice ale psihanalizei moderne cu arhetipurile lumii mitologice si creeaza o adevarata harta care permite orientarea pe calea vietii contemporane. Examinand miturile eroice in lumina psihologiei moderne, cartea analizeaza nu doar modelele si stadiile mitologiei, ci de asemenea relevanta acesteia pentru vietile noastre de azi – si pentru viata oricarei persoane aflate in cautarea unei existente deplin realizate.

        Joseph Campbell (1904-1987) a fost un cercetator al miturilor si religiilor, scriitor si orator american, cel mai bine cunoscut pentru lucrarile sale in domeniile mitologiei si religiei comparate. Opera sa este vasta, acoperind multe domenii ale experienței umane. Campbell considera ca toate miturile si povestirile epice sunt legate intre ele in imaginarul uman si sunt manifestarile culturale ale unei nevoi universale de a explica realitatile sociale, cosmologice si spirituale. Sursa Ed. Herald
        La noi au fost traduse:
Eroul cu o mie de chipuri, Herald, 2014;2018,2021
Cai ale fericirii. Mitologie si transformare personala, Herald, 2015, 2018
Istoria si legendele Sfantului Graal - Simbol, magie si mister in miturile arthuriene, Herald 2020
Puterea mitului, Trei 2020
Mitologia primitiva. Mastile Zeului - vol. I, Trei 2022
Mitologia orientală. Măștile Zeului - vol. II, Trei 2023

Cuprins:

PREFAŢĂ  5

PROLOG - Monomitul  7

    PARTEA I - Aventura Eroului  51

1. Plecarea  53
2. Iniţierea  98
3. Întoarcerea  191
4. Cheile  238

    PARTEA A II-A - Ciclul cosmogonic  245

1. Emanaţii  247
2. Naşterea din Fecioară  285
3. Transformările eroului  299
4. Disoluţia  347

EPILOG - Mitul şi societatea  360

Bibliografie  371
Lista de figuri  390
Lista imaginilor  393

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu