18/06/2022

HOMESCHOOLING. Tot ce voiai sa stii despre scolarizarea la domiciliu

Autor: John Holt, Pat Farenga
Editura Trei
Colectia Educatie si formare
An aparitie :2019
Editia I
Editia originala: Teach your own : the John Holt book of homeschooling
Traducerea Oana Badea și Iuliana Nistoroaia
ISBN 978-606-40-0403-1
Nr pagini : 442
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 46 lei la psihoshop, 42,99 lei la noriel, 10,50 lei la libris
Disponibilitate BCU


            Două milioane de copii nord-americani sunt, în prezent, școliți acasă de către propriii părinți. Această ediție extinsă și actualizată a cărții care stă la baza mișcării homeschooling include cele mai utile sfaturi pentru părinții care vor să devină educatorii propriilor copii. Informațiile oferite merg cu mult dincolo de aspectele curricular-educaționale, lămurindu-se o serie de chestiuni de ordin financiar, logistic sau chiar juridic. În loc să le propună părinților să își transforme casele în niște școli în miniatură, Holt și Farenga demonstrează cu ilustrări concrete în ce fel adulții își pot ajuta copiii să se dezvolte în niște învățăcei sociabili și activi. Capitolele despre „joaca serioasă", orientarea vocațională sau dificultățile de învățare vor atrage atenția inclusiv părinților care nu sunt adepții „școlii acasă", dar vor să-și sprijine temeinic copiii în procesul educațional.

            Atunci când discutăm despre «alternative» în educație, reacțiile imediate sunt de două feluri: cele dominante sunt de subminare și marginalizare (în general pe motive de conservatorism), iar altele, mai curajoase, de susținere și îmbrățișare necritică (bazate pe snobism). Orice tip de alternativă, inclusiv școlarizarea acasă, merită analize profunde, fundamentate, astfel încât potențialii adepți sau critici să iasă din zona emoțională și să încerce să înțeleagă în mod efectiv ce oferă (și mai ales ce nu oferă) fiecare dintre acestea. Homeschooling nu înseamnă mutarea școlii acasă, ci un alt mod de a face educație prin care copiii să fie ținuți cât mai aproape de instinctul lor natural pentru învățare. Cartea scrisă de Holt și Farenga este poate cea mai bună lectură pentru a începe să înțelegem cu adevărat acest fenomen." - Prof. univ. dr. Lucian Ciolan, decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București

Pat Farenga este președintele fundației Holt Associates.

John Holt (1923–1985), celebru reformator educațional și promotor al școlii acasă, a mai fost publicat la Editura Trei cu volumele Învățăm tot timpul și Cum învață copiii.


Cuprins:

Mulţumiri 8

Prefaţă În şcoli se face educaţie — sau cel puţin aşa credeam eu! 11

Introducere  29

Capitolul 1 De ce să‑i retragi din sistem?  45
Capitolul 2 Obiecţii frecvente faţă de şcoala acasă  78
Capitolul 3 Politicile de neşcolire  122
Capitolul 4 Cum să împărtăşeşti viaţa cu copiii  148
Capitolul 5 Şcoala vieţii  174
Capitolul 6 Spaţii de locuit şi de lucru  198
Capitolul 7 Joacă serioasă  211
Capitolul 8 Învăţarea fără predare  227
Capitolul 9 Dificultăţi de învăţare  261
Capitolul 10 Copiii şi munca  283
Capitolul 11 Şcoala acasă, în America  314
Capitolul 12 Cum să începeţi  340
Capitolul 13 Reacţia şcolilor  375

Bibliografie selectivă  414
Note  426

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu