Autor: Joseph Campbell
Editura Herald
Colectia Arhetip
An aparitie :2021
Editia I
Editia originala: Myths to Live By
Traducerea Anca-Claudia Bunea
ISBN 978-973-111-913-7
Nr pagini : 352
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 46,75 lei la Editura, 33 lei la elefant, 52,25 lei la libris
Descrierea editurii:
Ce este o mitologie care functioneaza corect? Care sunt functiile sale? Putem noi astazi sa traim in conformitate cu miturile? Pot miturile sa ne tempereze anxietatea moderna sau, dimpotriva, tind ele sa o accentueze? Sunt miturile produsele creatoare ale psihicului uman? Sunt mitologiile manifestari creative ale nevoii universale a omenirii de a explica realitatile psihologice, sociale, cosmologice si spirituale?
In volumul Miturile care ne invata sa traim, Joseph Campbell exploreaza legatura vitala dintre om si mituri si explica modul in care acestea pot intensifica potentialul nostru uman. Autorul pledeaza pentru o societate care sa isi pretuiasca si sa isi pastreze miturile vii, pentru ca astfel ea isi trage seva din zonele cele mai sanatoase si mai bogate ale spiritului uman. Studiul autorului se concentreaza pe o serie de teme majore precum: impactul stiintei asupra mitului, aparitia speciei umane, importanta ritualurilor, Orient versus Occident din perspectiva religiei si a spiritualitatii, mitologiile iubirii, ale pacii, ale razboiului, pentru ca apoi, la final, in chip de concluzie, sa ne ofere o reflectie larg deschisa catre viitor. Ce este sau ce se doreste a fi aceasta noua mitologie din perspectiva omului contemporan? Campbell afirma ca aceasta mitologie este si va fi, atat cat va exista rasa umana, mitologia vesnica, perena, reinnoita in termeni care nu tin nici de un trecut rememorat, nici de un viitor anume, ci doar de prezent, de acum. Noua mitologie face apel la trezirea individului la constiinta de sine, in armonie deplina cu Tot. Prin aceasta omenirea va reusi sa ajunga la o cunoastere si o apreciere a propriei structuri a realitatii interioare, precum si a celei exterioare a Universului.
Psihologul James Hillman spunea odata despre Campbell: „Niciunul dintre aceia care au trait in secolul nostru − nici Freud, nici Thomas Mann, nici Lévi-Strauss − nu a adus atat de mult sentimentul mitic al lumii si reprezentarile lui eterne in constiinta noastra de zi cu zi [precum Campbell]”.
Joseph Campbell (1904-1987) a fost un cercetator al miturilor si religiilor, scriitor si orator american, cel mai bine cunoscut pentru lucrarile sale in domeniile mitologiei si religiei comparate. Opera sa este vasta, acoperind multe domenii ale experienței umane. Campbell considera ca toate miturile si povestirile epice sunt legate intre ele in imaginarul uman si sunt manifestarile culturale ale unei nevoi universale de a explica realitatile sociale, cosmologice si spirituale. Sursa Ed. Herald
La noi au fost traduse:
Eroul cu o mie de chipuri, Herald, 2014;2018,2021
Cai ale fericirii. Mitologie si transformare personala, Herald, 2015, 2018
Istoria si legendele Sfantului Graal - Simbol, magie si mister in miturile arthuriene, Herald 2020
Miturile care ne invata sa traim, Herald 2021
Puterea mitului, Trei 2020
Mitologia primitiva. Mastile Zeului - vol. I, Trei 2022
Mitologia orientală. Măștile Zeului - vol. II, Trei 2023
Cuprins:
CUVÂNT-ÎNAINTE 11
PREFAŢĂ 13
MULŢUMIRI 15
I. IMPACTUL ŞTIINŢEI ASUPRA MITULUI 17
II. APARIŢIA SPECIEI UMANE 38
III. IMPORTANŢA RITUALURILOR 67
IV. SEPARAREA ORIENTULUI DE OCCIDENT 89
V. CONFRUNTAREA RELIGIOASĂ DINTRE ORIENT ŞI OCCIDENT 115
VI. ASPIRAŢIA ARTEI ORIENTALE 144
VII. ZEN 170
VIII. MITOLOGIA IUBIRII 196
IX. MITOLOGIILE RĂZBOIULUI ŞI ALE PĂCII 223
X. SCHIZOFRENIA: CĂLĂTORIA LĂUNTRICĂ 260
XI. PASUL PE LUNĂ: CĂLĂTORIA EXTERIOARĂ 298
MESAGER - NU MAI SUNT LIMITE 320
DESPRE JOSEPH CAMPBELL 344
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu