08/06/2022

ARHETIPURILE MASCULINE. Rege, razboinic, magician, amant

Autor: Robert Moore, Douglas Gillette
Editura Daksha
An aparitie :2009, 2019
Editia a II-a
Editia originala: King, Warrior, Magician, Lover, 1991
Traducerea Ramona Bente 
ISBN 978-973-1965-40-6 
Nr pagini : 232
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 24,65 lei la Editura, 29,22 lei la emag, 29 lei la libris


Descrierea editurii:

   Autorii şi-au asumat aici dificila misiune de a separa bărbatul de băiat, de a distinge etapele sinuoase prin care adolescentul devine bărbatul matur, în deplinătatea sa. Cei doi specialişti pun sub lupă "fapte psihologice" din mituri străvechi, dar şi din producţii cinematografice ale lumii de azi, pentru a ne oferi exemple cât mai elocvente ale manifestării imature a umbrelor arhetipale sau, din contră, expresii ale masculinităţii depline şi conştient asumate.

           "În ultimul timp, arhetipurile Regelui, Războinicului, Magicianului şi Amantului s-au aflat tot mai mult în atenţia bărbaţilor şi au fost îndelung dezbătute la întrunirile masculine şi în publicaţiile din întreaga lume. Mulţi presupun că aceste tipare au fost considerate în mod tradiţional cărămizile de bază ale masculinităţii mature. De fapt, noi suntem de părere că cercetarea psihologică este cea care a condus la stabilirea acestor arhetipuri ca fiind cele patru configuraţii fundamentale ce definesc structurile profunde ale psihicului unui bărbat matur. Aceste arhetipuri au fost prezentate pentru prima dată într-o serie de conferinţe la institutul C.G. Jung din Chicago şi au fost publicate într-o serie best-seller de casete audio, care în prezent au o foarte mare influenţă în mişcările masculine. Noi credem că descoperirile psihologice prezentate în aceste conferinţe constituie un început promiţător şi un potenţial revoluţionar în decodificarea structurilor fundamentale profunde ale psihicului uman, atât masculin, cât şi feminin. Această decodificare a ceea ce Cari Jung a numit double quaternio se bazează pe înţelegerea celebrului psihanalist a modelului arhetipal al omului. Aceasta ne extinde cunoaşterea asupra geografiei interioare a psihicului uman prin delimitarea clară nu numai a conţinutului şi potenţialului psihologic reflectat în "cele patru sferturi" sau arhetipuri ale bărbatului, dar, de asemenea, şi prin cunoaşterea celor douăopoziţii dialectice fundamentale încrustate în dinamica psihicului profund: Rege (sau Regină)/Magician şi Amant/Războinic.
           Cartea de faţă este o explorare a implicaţiilor acestei cercetări în înţelegerea psihicului masculin. Este prima dintr-o serie de patru volume despre psihologia masculină bazată pe această paradigmă. Volumele ce vor urma îşi propun să elaboreze o implicare mai largă a acestui model teoretic în psihologia şi spiritualitatea umană. Cei care au interese tehnico-profesionale în această direcţie sau cei a căror curiozitate a fost suficient trezită şi doresc să cunoască mai mult despre acest subiect, sunt invitaţi să consulte lista bibliografică de la final.
           Scopul pe care l-am urmărit scriind această carte a fost de a oferi bărbaţilor o expunere simplificată şi accesibilă a "manualului de operare a psihicului masculin". Această carte ar trebui să vă ajute să înţelegeţi puterile şi slăbiciunile voastre ca bărbat şi să vă ofere o veritabilă hartă a teritoriilor personalităţii masculine, pe care încă aveţi nevoie să le exploraţi." (autorii)

Robert L. Moore (1942 - 2016) a fost psihanalist si profesor la Institutul C.G.Jung din Chicago si specialist in mitologie

Cuprins:

Prefata 11
Multumiri 13
Introducere 15

1. Criza procesului ritual masculin 25
2. Potentialitatile masculine 33
3. Psihologia Baiatului 37
4. Psihologia Barbatului 75
5. Regele 82
6. Razboinicul 115
7. Magicianul 143
8. Amantul 173

Concluzii: accesarea puterilor arhetipale ale masculinitatii mature 203

Cuvant de incheiere 221
Bibliografie 223

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu