05/06/2022

SENSUL EXISTENTEI UMANE

Autor: Edward O. Wilson
Editura Humanitas
Colectia Pasi peste granite
An aparitie :2017
Editia I
Editia originala: The Meaning of Human Existence 2014
Traducerea Elena Drăgușin-Richard
ISBN 978-973-50-5913-2
Nr pagini : 168
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 29 lei la Editura, 11,60 lei la elefant, 23,20 lei la carturesti
Disponibilitate BCU
Pdf aici


Descrierea editurii:

        Explorator neobosit al lumii vii, creator al unor noi discipline şi al unor concepte fundamentale în ştiinţele biologice, Edward O. Wilson îşi pune vastele cunoştinţe în domeniu în slujba cercetării enigmei apariţiei şi existenţei omului. Încercărilor poetice sau metafizice de rezolvare a ei autorul le opune perspectiva unui om de ştiinţă al zilelor noastre, fără a dispreţui câtuşi de puţin aportul disciplinelor umaniste la relevarea dimensiunii unice a omului. Potrivit lui însă, rezolvarea misterului nu poate veni decât din cercetarea confluenţei dintre biologie şi preistorie, punând cap la cap rezultatele cercetărilor privitoare la comportamentul social avansat al fiinţei umane în comparaţie cu cel instinctiv al câtorva specii de animale, relaţia dintre instinct şi învăţare, dintre religie şi tribalism sau fundamentele biologice ale conştiinţei. „Ce-ar fi – se întreabă Wilson – dacă am înlocui genul ştiinţifico-fantastic, plăsmuirea unor fantezii de către o singură minte, cu noi lumi de o mult mai mare diversitate, bazate pe ştiinţa reală, creată de mai multe minţi?“

        E adevărat că ştiinţa şi disciplinele umaniste se deosebesc fundamental prin ce spun şi ce fac. Dar sunt complementare la origine şi au apărut în urma aceloraşi procese creative din creierul uman. Dacă puterea euristică şi analitică a ştiinţei va putea fi îmbinată cu creativitatea introspectivă a disciplinelor umaniste, existenţa umană va căpăta un sens mult mai rodnic şi interesant.

    Edward O. Wilson este considerat unul din cei importanti biologi si naturalisti ai lumii. Isi incepe cariera stiintifica, inca din adolescenta, prin studierea furnicilor si devine entomolog de renume mondial, fiind cel care a descoperit si decodat mare parte a sistemului de comunicare bazat pe feromoni al furnicilor. Este de doua ori laureat al premiului Pulitzer - o data pentru lucrarea tradusa aici si o data pentru lucrarea The Ants - si a impartit premiul Crafoord cu biologul american Paul Ehrlich, un premiu care se acorda din partea Asociatiei Regale Suedeze pentru Stiinta pentru recunoasterea meritelor oamenilor de stiinta din domenii care nu sunt vizate de premiul Nobel. Autor al peste douazeci de titluri, un mare inovator al conceptelor si ideilor, este promotorul unei noi paradigme a umanismului si adeptul sintezei in stiinta, considerand ca aceasta trebuie sa subscrie la efortul general uman de cunoastere a lumii, care reuneste atat stiintele naturii, stiintele exacte, cat si domeniile umaniste, cum sunt filosofia, antropologia, psihologia si sociologia.

Din cartile traduse la noi:

Sociobiologia, Trei 2003
Despre natura umana, Herald 2004, 2013
Sensul existentei umane, Humanitas 2017

Cuprins:

I. MOTIVUL PENTRU CARE EXISTAM
1. Sensul sensului 9
2. Rezolvarea enigmei speciei umane 14
3.Evolutia si conflictul nostru interior 22

II. UNITATEA CUNOASTERII
4. Intoarcerea Iluminismului 31
5. Imensa importanta a disciplinelor umaniste 44
6. Forta motrice a evolutieie sociale 50

III. ALTE LUMI
7. Omenirea - pierduta in lumea feromonilor 65
8. Superorganismele 75
9. De ce se afla microbii la carma galaxiei 83
10. Un portret al lui E.T.  90
11. Naruirea biodiversitatii 100

IV. IDOLII RATIUNII
12. Instinctul 111
13. Religia 120
14. Liberul-arbitru 129

V. UN VIITOR AL OMENIRII
15. Singuri si liberi in univers 141
Anexa  153
Multumiri  167


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu