19/06/2022

SOMNUL RATIUNII

Autor: Dumitru Constantin Dulcan
Editura Eikon
An aparitie : 2014
Editia a III-a revizuita
ISBN 978-606-711-051-7
Nr pagini : 172
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 38 lei la libris
Disponibilitate BCU (editie anterioara)
C
omanda cartea pe siteul autorului



Descrierea editurii:

        SOMNUL RAŢIUNII este o carte antropo-centristă; de aceea şi începe cu o pagină remarcabilă, în care îşi manifestă atitudinea faţă de ambivalenţa umană. Antropologia autorului nu idealizează fiinţa umană, ale cărei laturi negative îl intrigă. Aceasta însă nu‑l duce la o atitudine negativă faţă de om, aşa cum au încercat unii gnostici.
        Viziunea sa pozitivă despre fiinţa umană îl duce în mod logic la acceptarea (şi nu culpabilizarea) sexualităţii, care este privită cu admiraţie, ca una dintre tainele creaţiunii, şi căreia îi conferă conotaţii magice şi chiar un anumit grad de sacralitate, care ne aminteşte de Cântarea Cântărilor, de un el Arabi şi, mai recent, de unele reflecţii ale lui Evdokimov.
        Din paginile cărţii rezultă însă că secretul fiinţei umane, posibilităţile perfecţionării şi eliberării ei de sub presiunea factorilor nocivi care o apasă nu pot fi în imanent, ci numai în transcendent. De aceea, autorul îşi încheie cartea cu un fel de confesiune, în care îşi exprimă orientarea dualistă şi încrederea în miracol, citând însă autori mai aproape de o spiritualitate apocrifă, decât de una canonică.
        Este interesant că autorul, remarcabil om de ştiinţă şi cugetător, încearcă să înţeleagă unele antinomii aparente între ştiinţă şi cosmologia sa sacralizantă şi proneatorie. În acest spirit prezintă probleme delicate, ca cea a conştiinţei (conştienţei), a geneticii, a determinismului şi hazardului, a cauzelor finale (teleologice), a unei eventuale inteligenţe cosmice.
        În cu totul altă ordine de idei, autorul face o prezentare a epilepsiei, aşa‑numitul morbus sacer, abordând relaţia cu potenţialul creator. Ca o completare, trece în revistă câteva personalităţi istorice reale care au prezentat simptome din seria epilepsiei. Mi se pare extrem de interesantă opinia personală a autorului privind aşa‑zisele crize de epilepsie ale geniilor. Cred că este prima dată când se face o asemenea analiză.
        Tot în această carte, cititorul va găsi trei micro‑biografii ale unor personalităţi marcante din medicina românească: Vlad Voiculescu, Petre Brânzei şi Ştefan Odobleja, completate cu o analiză interesantă a bolii lui Eminescu.
        La sfârşitul cărţii – două interviuri ale autorului cu scriitorul Al. Văduva (care, de altfel, s‑a îngrijit de editarea acestui volum) ne redă o adevărată profesiune de credinţă, ce reflectă personalitatea complexă şi frământată a doctorului Dumitru Constantin‑Dulcan.
        Această carte completează fericit pe cea despre Inteligenţa materiei, cu care autorul s‑a afirmat în cultura noastră contemporană.
                                                                                    Academician Constantin Bălăceanu‑Stolnici

Dumitru Constantin-Dulcan (n. 6 noiembrie 1938, Mârghia, Argeş) a fost Şeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central (1992- 2005) şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” Bucureşti (2005-2016). A absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti (1962), avand specializare în Neurologie şi Psihiatrie. Este Doctor in stiinte medicale si a fost nominalizat între cei 100 de români pentru istoria lumii (ştiinţă şi cultură).
A elaborat ca autor unic sau coautor o serie de lucrări de specialitate, dar si lucrari cu conţinut eseistic sau filosofic printre care:
        Inteligenţa materiei, Ed.Militară, 1981 (ed. a II-a, revizuită şi adăugită, Ed. Teora, 1992, Ed. Eikon, 2009 
        Somnul raţiunii, Ed. Sinopsis, 2001 (ediţia a II-a şi a III-a, revizuite şi adăugite, Ed. Eikon, 2014
        In căutarea sensului pierdut (voi. I şi II), Ed. Eikon, 2008; 
        Către noi înşine  Ed. Eikon, 2010, 2013; 
        Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice, Ed.Eikon, 2013 , Ed. Şcoala Ardeleană, 2015 ediţia a II-a, revăzută şi adăugită
        Creierul si Mintea Universului, Scoala Ardeleana 2019

Cuprins:

Cuvânt înainte la ediţia I de acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici  9
Cuvântul autorului la cea de a treia ediţie  13
Notă asupra ediţiei  17

Quo vadis, homine?  19
Somnul raţiunii naşte monştri  21
Panem et circenses  27
Eşecul religiei sau comentarii la un război  29
Filosofie şi medicină  33
Evoluţia - conştiinţă sau hazard?  37
Cu viata pe moarte călcând sau comentarii la o carte a unui confrate  49
Gânduri răzleţe la o descoperire anunţată  61
Lumina profesorului Vlad Voiculescu  69
Petre Brânzei - omul  73
Odobleja - neşansa geniului  77
De ce, Doamne...?  83
Boala şi arta  87
Relaţia dintre geniu şi boala epileptică  93
    Iulius cezar (100-44 î.c.)  98
    Napoleon bonaparte (1769-1821)  99
    Gustave flaubert (1821-1880)  100
    F.m. dostoievski (1821-1881)  101
    Vincent van gogh (1853-1890)  104
Sexualitatea ca mister şi finalitate  107
Cum gândim sau cum putem fi induşi în eroare  121
Drumuri spre Eminescu (interviu acordat scriitorului Al. Văduva)  133
Intre inteligenta materiei şi somnul raţiunii (interviu acordat scriitorului Al. Văduva)  157

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu