01/06/2022

SUNTEM INDEAJUNS DE INTELIGENTI PENTRU A INTELEGE INTELIGENTA ANIMALELOR?

Autor: Frans de Waal
Editura Humanitas
Colectia Stiinta
An aparitie :2019
Editia I
Editia originala: Are We Smart Enough to Know How Smart Animal Are?2016
Traducerea Carmen Strungaru
ISBN 978-973-50-6410-5
Nr pagini : 368
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 42 lei la Editura, 33,60 lei la elefant, 42 lei la carturesti
Disponibilitate BCU
pdf aici


Descrierea editurii:

        Suntem indeajuns de inteligenti pentru a intelege inteligenta animalelor? ne poarta intr-o calatorie fascinanta prin lumea surprinzatoare a cognitiei animalelor, care nu sunt niste simple masinarii ce raspund la stimuli si reactioneaza manate numai de instinct. Autorul ne arata felul in care cercetarile din ultimele decenii au descoperit ca primatele isi pot face planuri pentru viitor si pot folosi unelte, ca delfinii sunt capabili de empatie si se pot striga pe nume, ca unele pasari au o memorie vizuala uimitoare si chiar se pot recunoaste in oglinda, sau ca elefantii isi pot da seama ce sex au oamenii cu care interactioneaza. Cartea lui Frans de Waal ne va face astfel sa reexaminam tot ceea ce credeam ca stim atat despre inteligenta animalelor, cat si despre a oamenilor.

        "De ce e omenirea atat de inclinata sa subestimeze inteligenta animalelor? Le negam in mod con-stant capacitati pe care le consideram de la sine intelese in ceea ce ne priveste. Ce se ascunde in spatele acestei atitudini? In incercarea de a intelege la ce nivel mental opereaza celelalte specii, trebuie sa admitem ca adevaratele provocari nu vin numai din partea animalelor, ci si din partea noastra. [...] Inainte de a ne intreba daca animalele poseda un anumit tip de inteligenta, in special una de care suntem atat de atasati, trebuie sa depasim macar rezistenta interna de a recunoaste aceasta posibilitate. De aici si intrebarea centrala a acestei carti: 'Suntem indeajuns de inteligenti pentru a intelege inteligenta animalelor?' " - FRANS DE WAAL

        FRANS DE WAAL, născut în 1948 în Olanda, este doctor în zoologie şi etologie la Universitatea din Utrecht. A trăit şi a lucrat în Statele Unite. A publicat sute de articole ştiinţifice despre comportamentul primatelor în reviste precum Nature, Science, Scientific American, dar şi numeroase carti care abordeaza teme fundamentale precum moralitatea, cultura sau religia prin prisma comparaţiei dintre oameni şi primate. 
        În prezent este profesor la Departamentul de Psihologie al Emory University şi conduce Centrul Living Links, din cadrul Centrului Naţional Yerkes pentru Studierea Primatelor, din Atlanta. În 2007 a fost inclus de revista Time în Lista celor 100 cei mai influenţi oameni ai momentului, iar în 2011 Discover l-a numit printre cei mai importanţi 47 oameni de ştiinţă din toate timpurile.

Dintre cartile sale:

Bonobo și ateul (Humanitas 2017)
Mama. Ultima imbratisare (Humanitas 2020)

Cuprins:

Prolog 9

1. Fantanile fermecate 15

2. Poveste despre doua scoli 41

3. Propagari cognitive 81

4. Vorbeste-mi 118

5. Masura tuturor lucrurilor 144

6. Aptitudinile sociale 196

7. Timpul va decide 241

8. Oglinzi si borcane 275

9. Cognitia evolutionista 309

Bibliografie 321
Glosar 349
Multumiri 353
Indice 355

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu