Autor: Frans de Waal
Editura Humanitas
Colectia Stiinta
An aparitie :2020
Editia I
Editia originala: Mama's Last Hug: Animal Emotions and What They Tell Us about Ourselves
Traducerea Carmen Strungaru
ISBN 978-973-50-6885-1
Nr pagini : 372
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 42 lei la Editura, 33,6o lei la elefant, lei la libris
Disponibilitate BCU
pdf aici
Descrierea editurii:
Descrierea editurii:
În Mama. Ultima îmbrățișare, Frans de Waal explorează bogăția emoțională a vieții animalelor – începând cu Mama, o venerabilă femelă-cimpanzeu care s-a atașat profund de biologul Jan van Hooff. Poveștile ei și ale altor animale dovedesc că oamenii nu sunt singura specie capabilă de iubire, ură, teamă, rușine, vinovăție, dezgust sau empatie, și ne deschid sufletul și mintea pentru a descoperi legăturile dintre noi și alte fiinţe.
Studiind intens comportamentul animal și înțelegându-l cu o rară finețe, Frans de Waal a lărgit mult orizontul unei științe, etologia, și în același timp ne-a schimbat perspectiva asupra naturii umane.
„Posibilitatea ca animalele să trăiască emoțiile la fel ca noi îi face pe mulți oameni de știință riguroși să nu se simtă în apele lor, pe de o parte pentru că animalele nu declară nici un fel de senzații, iar pe de alta pentru că existența senzațiilor presupune un nivel de conștiință pe care acești oameni de știință nu vor să-l recunoască în cazul animalelor. Dar având în vedere cât de asemănător cu noi acționează animalele, că împărtășesc reacțiile noastre fiziologice, au aceleași expresii faciale și posedă același tip de creier, n-ar fi oare cu adevărat straniu dacă experiențele noastre interne ar fi radical diferite?“ — FRANS DE WAAL
FRANS DE WAAL, născut în 1948 în Olanda, este doctor în zoologie şi etologie la Universitatea din Utrecht. A trăit şi a lucrat în Statele Unite. A publicat sute de articole ştiinţifice despre comportamentul primatelor în reviste precum Nature, Science, Scientific American, dar şi numeroase carti care abordeaza teme fundamentale precum moralitatea, cultura sau religia prin prisma comparaţiei dintre oameni şi primate.
În prezent este profesor la Departamentul de Psihologie al Emory University şi conduce Centrul Living Links, din cadrul Centrului Naţional Yerkes pentru Studierea Primatelor, din Atlanta. În 2007 a fost inclus de revista Time în Lista celor 100 cei mai influenţi oameni ai momentului, iar în 2011 Discover l-a numit printre cei mai importanţi 47 oameni de ştiinţă din toate timpurile.
Dintre cartile sale:
Bonobo și ateul (Humanitas 2017)
Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor? (Humanitas 2019)
Mama. Ultima imbratisare (Humanitas 2020)
Cuprins:
Prolog 9
1. Mama. Ultima imbratisare 23
Ramas bun al unei antropoide matriarh
2. Fereastra catre suflet 63
Cand primatele rad si zambesc
3. Corp la corp 100
Empatie si simpatie
4. Emotiile care ne fac umani 150
Dezgustul, rusinea, vinovatia si alte neplaceri
5. Setea de putere 209
Politica, crima, razboi
6. Inteligenta emotionala 247
Despre corectitudine si liberul-arbitru
7. Simtirea 287
Ce simt animalele
8. Concluzie 329
Multumiri 333
Note 335
Bibliografie 343
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu