17/01/2024

IUBIREA POATE DURA? Soarta iubirii romantice de-a lungul timpului

Autor: Stephen A. Mitchell
Editura Trei
Colectia Psihologia pentru toti
An aparitie : 2018
Editia I
Editia originala: Can Love Last? The Fate of Romance Over Time
Traducerea  Violeta Birzescu
ISBN 978-606-40-0497-0
Nr pagini : 256
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 26,25 lei la librarie.net, 14,70 lei la carturesti, 26,25 lei la delfin


Descrierea editurii:

        Mulţi dintre noi tânjesc după pasiunea care să apară şi să dureze în relaţia cu persoana iubită. Întrebările par uşor de formulat: ce anume ne face să simţim că relaţiile noastre intime sunt pasionate şi importante? Poate această pasiune semnificativă să dureze, pe parcursul timpului? Cum poate ea supravieţui, având în vedere provocările la care o supunem – trăind vieţi solicitante, gestionând chestiuni familiale cotidiene, crescând copii, îmbătrânind? 
        Stephen Mitchell aduce numeroase argumente, pentru a susţine ideea că iubirea şi pasiunea nu scad într-o relaţie de lungă durată, ci devin din ce în ce mai periculoase! Fiecare dintre dimensiunile importante ale pasiunii romantice — sexualitatea, idealizarea şi agresivitatea – ne subminează sentimentul de siguranță şi sentimentul de sine, destabilizându-ne. Pentru a face iubirea să dureze, nu ne rămâne decât să fim atenţi la strategiile autodistructive care ne apără de riscurile ei. 
        Alăturând studii de caz, idei psihanalitice şi sfaturi, Mitchell ne invită să ne alăturăm în demersul de regândire a unora dintre cele mai profunde şi importante aspecte ale experienţei umane, ceea ce ne poate permite, fiecăruia dintre noi, să avem propriul răspuns după ce vom fi citit această carte.

        Relatiile pe termen lung, in special cele care presupun crearea unui camin, cresterea copiilor, impartirea treburilor gospodaresti si cumpararea de proprietati imobiliare, sunt in mod necesar utilitare: pentru a dura, trebuie sa functioneze. In aceste relatii, slabiciunile si vulnerabilitatile celor doi parteneri sunt adesea vizibile: cu cat poti face si faci tu mai putin, cu atat mai mult trebuie sa fac eu si cu atat mai putin voi depinde de tine. Tanjim, si pe buna dreptate, dupa siguranta, stabilitate, predictibilitate; tihna noastra emotionala depinde de acest confort. Dar idealizarea destabilizeaza lucrurile si le scoate din perspectivele si prioritatile lor cotidiene. Imaginatia idealizanta este, prin propria sa natura, nesigura si avem tendinta de a gasi moduri in care sa incercam sa controlam daunele, gestionandu-le si izolandu-le. - Stephen A. Mitchell
 
        Iubirea romantica in relatii nu este cultivata prin rezolvarea tensiunilor, prin descoperirea unui secret, printr-un efort elaborat de tesere permanenta a noutatii. Pentru a cultiva iubirea romantica intr-o relatie este nevoie de doua persoane fascinate de modurile in care, in mod individual si impreuna, ele produc forme de viata pe care cei doi spera sa se poata bizui. Este nevoie de toleranta la fragilitatea acestor sperante, tesute din realitate si fantasma, precum si de o apreciere a modurilor in care, in densitatea bogata a vietii contemporane, realitatea devine adesea fantasma, iar fantasma devine realitate. - Stephen A. Mitchell

        Stephen A. Mitchell, psiholog clinician și psihanalist, a fost considerat liderul psihanalizei relaționale. A coordonat programul postdoctoral de psihanaliză relațională de la New York University. A scris numeroase cărți și articole care au urmărit clarificarea diferitelor teorii psihanalitice, deseori contradictorii.
        La noi au fost traduse:
Experienta psihanalizei. Panorama psihanalizei contemporane, Trei 2015
Iubirea poate dura? Soarta iubirii romantice de-a lungul timpului, Trei 2018

Cuprins:

Cuvânt-înainte  7
Introducere  17

1. Siguranţă şi aventură  29
2. Buclele bizare ale sexualităţii  64
3. Idealizare, fantasmă şi iluzii  110
4. Agresivitatea şi periculozitatea dorinţei  143
5. Vinovăţie şi autocompătimire  176
6. Control şi angajament în iubirea romantică  212

Mulţumiri  251

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu