02/01/2024

TULBURAREA DE TEZAURIRZARE COMPULSIVA. Simptome si tratament. Cat de mult e prea mult?

Autor: Carol A. Mathews
Editura Catharsis Media
Colectia Ce faci in cabinet?
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: ?
Traducerea Alina-Gabriela Rudeanu
ISBN 978-973-88661-9-5
Nr pagini : 296
Format 160 x 235
Pretul la data postarii : 72 lei la psihoshop,


Descrierea editurii:

        Cu totii am auzit de oameni care sunt ca niste „harciogi umani“ sau care „strang lucruri compulsiv“, dar cati dintre noi stim cu adevarat ce inseamna asta? Carol A. Mathews defineste clar TTC prin simptomele sale caracteristice, prezinta modul in care se face diagnosticul diferential, comorbiditatile psihice ale acesteia si metodele de screening si de evaluare pentru orice varsta (de la copii si adolescenti, la adulti si varstnici).
        In baza celor mai recente studii stiintifice despre tulburarea de tezaurizare compulsiva (TTC), Carol A. Mathews a elaborat primul ghid clinic pentru noua tulburare psihica recunoscuta oficial de DSM-5 in 2013.
        Cu totii am auzit de oameni care sunt ca niste „harciogi umani“ sau care „strang lucruri compulsiv“, dar cati dintre noi stim cu adevarat ce inseamna asta? Tezaurizarea patologica a fost conceptualizata ca un sindrom separat de tulburarea obsesiv-compulsiva de la inceputul anilor 1990, insa de-abia in 2013 a fost inclusa in DSM-5 cu criterii formale de diagnostic psihiatric.
        Cartea este utila specialistilor in domeniul sanatatii mintale (psihologi, psihiatri, psihoterapeuti etc.), celor din domeniul pedagogiei (educatori, profesori etc.), celor din domeniul medical (cum ar fi medicii de familie, dar nu numai) si tuturor celor interesati sa cunoasca indeaproape aceasta tulburare psihica.
        Carol A. Mathews defineste clar TTC prin simptomele sale caracteristice, prezinta modul in care se face diagnosticul diferential, comorbiditatile psihice ale acesteia si metodele de screening si de evaluare pentru orice varsta (de la copii si adolescenti, la adulti si varstnici).

Carol A. Mathews si-a obtinut licenta la Cornell University si a urmat cursuri de medicina la Johns Hopkins School of Medicine.

La University of California, San Francisco (UCSF) a facut stagiul de rezidentiat in psihiatrie, dupa care a beneficiat de cateva burse de cercetare in psihiatrie biologica si in domeniul identificarii metodelor clinice de studiu. Din 2015, lucreaza la University of Florida.

Este directoare a Center for OCD, Anxiety and Related Disorders (COARD), iar cercetarile ei se concentreaza asupra descoperirii cauzelor (inclusiv genetice) si fundamentelor neurale ale tulburarilor obsesiv-compulsive si ale celor inrudite acestora, cum este tulburarea de tezaurizare compulsiva, ale tulburarilor de anxietate si ale sindromului Tourette.

Carol A. Mathews face parte din mai multe consilii consultative pentru organizatii nonprofit, precum Tourette Association of America, International OCD Foundation si MHASF Task Force on Hoarding and Cluttering. In plus, este presedinta grupului de lucru al Psychiatric Genomics Consortium.


Cuprins:

Multumiri  9

1. Ce este tulburarea de tezaurizare  compulsiva?  11
2. Epidemiologie si impactul tulburarii de tezaurizare compulsiva  39
3. Evaluarea tulburarii de tezaurizare compulsiva  57
4. Diagnostic diferential si comorbiditati psihice  78
5. Tezaurizarea compulsiva la copii  115
6. Colectionarea animalelor  134
7. Neurobiologia tulburarii de tezaurizare compulsiva  144
8. Tratamentul farmacologic al tulburarii de tezaurizare compulsiva  176
9. Psihoterapia pentru tulburarea de tezaurizare compulsiva  202
10. Optiuni de autoajutor  234
11. Impactul asupra familiei si prietenilor  248

Epilog   261
Referinte  263
Indice  283

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu