03/05/2022

IMPENITENTA SOCIALA. Neputinta de a accepta neconventionalul


Autor: Alin Les 
Editura Universitara
Colectia Psihologie
An aparitie :2021
Editia I
ISBN 978-606-28-1328-4 
Nr pagini : 76
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 25 lei la Editura, 23,75 lei la emag
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

Adesea auzim de cuvinte sau expresii de genul „E binevenit un boost!”, adica un mix de energie. Asa este si cu aceasta carte a mea: este de tip boost sau shake, in zilele tale ploioase, morocanoase sau apatice. Bine, creierul functioneaza continuu in vietile noastre, cu exceptia somnului; deci n-ai avea cand sa te plictisesti pentru o viata apatica. Dar chiar si asa, le avem. E important sa deschizi ochii catre neconventional pentru a-ti largi aria de intelegere a fenomenelor sociale. Nu ai timp sa te pui la punct cu tot ce apare in materie de stiinta; trebuie sa mananci, sa dormi, sa lucrezi, sa cauti sensul, sa te insori sau mariti, sa faci copii, sa le oferi sensul, sa atingeti target-uri s.a.m.d. Uneori, cautati chiar si sa fiti fericiti si incercati sa acumulati materie, devreme ce se presupune ca progresul ne este aliat. 

In fiecare zi mai apare o provocare, chiar daca nu o vedem sau simtim. Este provocarea neconventionala, antreprenoriala. Exhaustiv de periculoasa sau toxica la prima vedere, dar care ne face cu ochiul. Fara sa ne dam seama, aceasta provocare este invariabil un test pentru limitele noastre. Fiecare neconventie este un proiect, o sansa pentru a ajunge mai rapid la visul si implinirea noastra. E important sa devii „open mind”, daca n-ai reusit intre timp. Altfel sagetezi perspectivele si altfel vei fructifica oportunitatile ivite. Dar e important sa treci peste angoasa existentiala a vietii si reusitei. In fapt, ele ar trebui sa reprezinte balansul perfect pentru atingerea telului. Si atunci, ce e important? Pai, sa le luam pe rand. 

1. Fii creativ si incearca sa fii constient de darurile tale! Talantii tai sunt relevanti daca ii onorezi cu pretuirea divina ce ti-a fost data. Fiecare dar este o sarbatoare in avans, pe care inca nu ai descoperit-o. Imaginatia ta este o perspectiva, o replica la cine esti.
 
2. Incearca sa te cunosti constant si sa te treci de la un nivel la altul, de la o stare la alta. Rupe conventiile si regleaza-ti obiective cu adevarat competitive si concurentiale pentru tine. Transforma-te intr-un avanpost, exact cum vezi in Formula 1. Cu fiecare reusita, vei crede si mai puternic in tine si comenzile din mintea ta. 

3. Sarbatoreste-ti reusitele! In limbaj psihologic se numeste „recompensare cognitiva” si presupune sa iti oferi cadouri cognitive si emotionale, fizice sau simbolice pentru succesul obtinut. 

4. Fii responsabil si onest; nu trisa si nu exersa dinamicile perverse care te-ar putea compromite. Respecta acea etica si acel fair-play care te propulseaza! Ramai in picioare, chiar daca le ai scurte sau lungi. 

Poate vei avea dificultati in a lectura randurile mele, insa incearca sa le vezi cu ochii mintii; in mod special, cu acea voce din capul tau care nu esti tu. Trebuie sa intelegi, la un moment dat, ca insusi creierul tau este precum o echipa de adversari, cum ar spune David Eagleman. Daca ajungi la acest stadiu, esti pregatit sa intelegi lupta intre conventional si neconventional. Intre acceptabil si neacceptabil sau interzis. Intre contestabil si incontestabil. Vei intelege ca tu insuti esti mai multi si asta poate fi un plus pentru tine, daca incepi sa delegi sarcini rationale si emotionale catre suflet. 
 
        ALIN LES este doctor în psihologie criminologica (criminological psychology) al Universitatii din Bucuresti, pe tema fantasmelor sexuale normale si parafilice in populatia normala si la agresorii sexuali violatori. Detine studii si specializari in psihologie clinica, criminologie, drept penal, tehnica poligraf, stiintele educatiei si teologie.Este atestat de Colegiul Psihologilor din România la Comisiile de Psihologie pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, specializarea „Psihologie judiciară – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf” și Psihologie Clinică, specializarea „Psihologie clinică”.
        Autorul este cunoscut in plan autohton pentru construirea unicului instrument psihologic de masurare a sexualitatii bazat pe dovezi stiintifice: Chestionar de Evaluare a Fantasmelor Sexuale (CEFS). De asemenea, acesta este membru al Diviziei 39 a Asociatiei Americane de Psihologie: Societatea de Psihanaliza si Psihologie Psihanalitica.
        Dintre lucrarile publicate in domeniul psihologiei criminologice, sociale, psihanalitice, comportamentale si de cuplu amintim: 
Monologuri PSI despre cuplul modern. Psihologie aplicata (Paideia, 2013)
Psihologie si "stiinta raului" (Presa Universitara Clujeana, 2014)
Psihologie criminologica. Individul si multimea in note, impresii si realitati subiective 2012-2013 (Oscar Print, 2014)
Psihologie criminologica. Caiet de documentare si elemente de psihodiagnostic in stiintele criminale (Pro Universitaria, 2015)
In logica stiintelor criminale (co-autor Ruxandra Rascanu) (Pro Universitaria, 2015), 
Simulare versus disimulare (Paideia, 2015), 
Sarcini cognitive. Caiet nepremeditat (Paideia, 2015)
Psihologie fenomenologica. Stiinta,observatie si simt comun in problematica raului (Pro Universitaria, 2016)
Psihopatologia fantasmelor sexuale (Universul Juridic, 2018), 
Psihologie criminologica. Rolul psiho(pato)logiei clinice in descifrarea comportamentului criminal (Editura Universitara, 2020), 
101 llibertati  in vremea pandemiei. Realitati psiho-socio-comportamentale ale romanilor (Editura Universitara, 2020), 
Despre minciuna (Editura Universitara, 2020), 
Sexualitate, viol, personalitate. O contributie stiintifica. Breviar de psihologie si criminologie in fantasmele sexuale (Editura Universitara, 2021)
Impenitenta sociala. Neputinta de a accepta neconventionalul (Editura Universitara, 2021)

Cuprins:

Introducere / 11 

Partea 1
Dialogul sexualitatii, biologiei si culturii cu psihologia, criminologia si neurostiintele

Libidoul ca investitie bio-cultural-sexuala / 19
Gena si sexualitate / 21
Criminologia in pandemie / 22
Competitie genetica si existenta / 25
Cultura sexualitatii / 26
Infidelitate si pandemie / 28
Coercitie si des-coercitie sexuala / 30
Sexualitate si lockdown / 31
Contractul lui Ulise / 33
Psihodinamici / 35
Violul conjugal: fantasma, vinovatie, seductia traumei / 36
Genetica, somatizare, spirit de lupta / 37
Limita (de)caderii / 37
Emotii si sentimente amestecate / 38
Fortentialitate / 39
Intelepciunea renuntarii / 40
Coeficientul colectiv al ratarii / 40
Raul derutant / 40
Histrionism si fals martiraj / 41
Partide mentale / 41
Distante mentale, demente logice / 41
„Nu intelegem ca nu putem corecta Lumina, ci Intunericul” / 42
Liberul arbitru si complexul de periculozitate / 42
Fake news si psihanaliza / 43
Eul identitar religios / 45
Creierul si tributul non-necesaritatii / 45

Partea 2
Mize si recompartimentari sociale

Regandirea valorii si functiei de atasament / 50
Blamarea si/sau banarea doliului in era tehnologiei pandemice / 55
Analitate si banalitate la psihopat (individul-cactus) / 58
Revolutia doliului cognitiv in psihopatie / 60

Partea 3
Neputinta de a accepta neconventionalul in cursa cronometru si invizibila a creierului

Huliganism existential / 67
Nihilismul evitant / 68
Un macro-doliu social / 69
Tulburari de personalitate si nevroza isterica / 70

Referinte bibliografice / 73

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu