16/05/2022

RELATII INTIME, PUTERE SI CONTROL. Studii si cercetari

Autor: Valentina Rujoiu, Octavian Rujoiu
Editura Pro Universitaria
Colectia Sociologie
An aparitie :2021
Editia I
ISBN 978-606-26-1365-5
Nr pagini : 174
Format 145 x 200
Pretul la data postarii : 25 lei la Editura, 25 lei la diverta, 22,50 lei la libris


Descrierea editurii:

        Violenta intima ramane un subiect sensibil si complex in contextul in care sunt investigate etiologia, efectele si modalitatile de interventie. Astfel, educatia si suportul social formal raman singurele alternative cu ajutorul carora prevenirea si recuperarea biopsihosociala pot fi cuantificate.
 
        In lucrare sunt analizate teme centrate pe rolul furnizorilor de servicii socio-medicale care ofera suport social formal victimelor si agresorilor.
 
        Subiectele abordate sunt mai putin intalnite in literatura de specialitate romaneasca: relatia dintre violenta in familie si violenta impotriva animalelor de companie, violul marital, coercitie si control in relatia intima, barbatul, victima a violentei intime.

Octavian Rujoiu este doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială), conferenţiar universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (Departamentul de Filosofie şi Ştiinţe Socioumane, Facultatea de Management) și membru fondator al Asociației Animal Partners & Friends. În decembrie 2016, a obţinut atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat în sociologie la Universitatea din București, cu o temă despre perspectiva sociologică asupra interacțiunii om-animal. Din octombrie 2019, este scholar member la Animals & Society Institute, Ann Arbor, Michigan. Timp de aproape doi ani s-a implicat, a inițiat și desfășurat mai multe activități privind interacțiunea om-animal, în cadrul Asociației Clubul Câinilor Utilitari. În calitate de autor și coautor, a publicat mai multe cărți, studii şi articole la edituri și în reviste de prestigiu, multe dintre acestea având ca subiect interacțiunea om-animal din perspectivă sociologică și psihosociologică, emoțiile sociale, violența interpersonală și emoțiile umane. 

A mai scris 
Vest şi est: cultura violenţei şi emoţiile sociale (coautor), ASE 2010, 2015 
Încredere, decizie, gândire de grup. Despre patologia grupurilor decizionale, ASE 2010 Psihosociologia emoţiilor. Ce, când şi cum simţim, ASE 2012, 2021
Violenţa în familie. Între percepţie socială şi asumare individuală (coordonator împreună cu Valentina Rujoiu), ASE 2012
Psihosociologie. Zece teme introductive, ASE 2015
Societate, publicitate, consumator (coordonator), ASE 2017
Psihosociologia vieţii cotidiene. Despre interacţiunea om-animal (coordonator), ASE 2014, 2020


Valentina Rujoiu este licenţiată în asistenţă socială, doctor în sociologie, conferenţiar universitar habilitat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti și membru fondator al Asociației Animal Partners & Friends.
Predă cursuri centrate pe violenţa în relaţia de cuplu (abordare interculturală); tehnici de intervenţie în situaţiile de criză; metode şi tehnici de asistenţă socială la nivel individual; tehnici de intervenţie pentru familiile aflate în situaţie de risc; planificare familială. Este redactor-şef adjunct al Revistei de Asistenţă Socială.

A mai scris 
Violența intimă. Abordare psihosocială, ASE 2016
Violenţă şi societate. Tematizări contemporane (coordonator), ASE 2013
Violenţa în familie. Între percepţie socială şi asumare individuală (coordonator împreună cu Octavian Rujoiu), ASE 2012
Vest şi est: cultura violenţei şi emoţiile sociale (coautor), ASE 2010, 2015 


Cuprins:

Despre autori / 5

1. Introducere: violenţa în relaţiile intime și pandemia COVID-19 / 9
2. Violenţa intimă/în familie și violenţa împotriva animalelor de companie / 19
3. Violenţa împotriva animalelor de companie. Cauze, comportamente și efecte / 25
4. Victime, agresori, situaţii de criză. Coerciţie și control / 33
5. Violenţa dintre partenerii intimi / 43
6. Relaţiile intime: violul, explicaţii și reflecţii / 81
7. Violul marital / 109
8. Bărbatul, victimă a violenţei intime / 125
9. Studii şi cercetări privind abuzul asupra soţului / 137
10. În loc de concluzii / 145

Bibliografie / 147

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu