14/07/2022

FENOMENUL HIKIKOMORI. De la sindrom la boala clinica

 

Autor: Arina Cipriana Trifu
Editura Universitara
Colectia Medicina
An aparitie : 2021
Editia I
ISBN 978-606-28-1329-1
Nr pagini : 184
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 38 lei la Editura, 38 lei la emag
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:
 
        Fenomenul Hikikomori este raspandit in societatea moderna. Disimulat, argumentat, ”ascuns” sau ”investmantat” in alte cuvinte cu semnificatie mai putin patologica, el este o realitate a zilelor noastre. Pentru psihiatri occidentali este o realitate clinica. Pentru psihiatria estica - o realitate existentiala. Ca si anxietatea, care variaza de-a lungul unei vaste pleiade, intre aspectele sale sociale si cele situate la extrema angoaselor destructurante. 

        Cartea de fata baleiaza plaja suferintei acestor tineri de la introversiune, izolare sociala, construirea unei lumi proprii cu reguli, norme si bucurii particulare la depresivitate, alexitimie, absenta oricarei dorinte de a-si gasi senzatii de plenitudine. Viata capata noi sensuri, cu refugiu in idealizari - uneori infantile, alteori de absenteism sufletesc si moral - identitate difuza. Cand disolutia Eului conduce la contopirea cu universul, cand fenomenologia negativa se amplifica sau pulsiunile bulimice iau forme ce afecteaza corporalitatea - in incercarea de autoprotectie -, ne apropiem de diagnostice psihiatrice variate, in varii taxonomii. 
        Psihiatria japoneza pledeaza pentru social si intelegerea tiparelor culturale, pentru normalitatea intercatiunii in online, unde tehnologia si tehnologizarea capata sensuri particulare, in conformitate cu upgrade-urile informationale ce vin spre noi cu viteza fulgerului. Exista o categorie de tineri ce nu stiu sa se revolte, insa stiu sa isi construiasca lumi proprii, in care exhaustivul este in introversiune, in oglinzi in care Eul  se transforma in ceea ce il doreste sa fie. Interventiile psihosociale si efortul parintilor japonezi de a-si intelege acesti copii este unul impresionant, prin forta cu care iubirea si acceptarea neconditionata, alaturi de conceptul winnicotian de a fi un parinte suficient de bun, demonstreaza cum ingerentele unui mediu pozitiv au sanse viabile de a contracara transmisia trans-generationala a unui ”rau genetic”, pe care psihiatria il transpune in tipare diagnostice  si face trimitere la o ereditate incarcata. 
        Altfel spus, se reconfirma conceptia lui Glen O. Gabbard, in conformitate cu care, psihoterapia modifica si transforma functionarea creierului. Pledam pentru o lume vie, similara simbolurilor cu usi deschis, prin care cei cu hikikomori se pot plimba liber, in cautarea sensului propriei fiinte si fiintari.  Daniela Irimia, psihanalist


                Arina Cipriana Trifu este studenta in anul VI Institutul Medico-Militar si este preocupata de limba si cultura japoneza.
 
Cuprins:

PREFAȚĂ LA O CARTE CU UN CONȚINUT NEOBIȘNUIT   7

PREAMBUL   13

 

CAPITOLUL 1

        NOȚIUNI INTRODUCTIVE   15

CAPITOLUL 2

        NIVELURI DE FUNCȚIONARE PSIHICĂ A PACIENȚILOR ÎN PSIHIATRIA OCCIDENTALĂ    32

CAPITOLUL 3

        TEORII PSIHANALITICE SUBIACENTE NEUTILIZATE EXPLICATIV ÎN PSIHOPATOLOGIA ORIENTALĂ   79

CAPITOLUL 4

        PSIHOPATOLOGIE ȘI TULBURĂRI PSIHIATRICE OCCIDENTALE NEREGĂSITE (NEGATE) ÎN EXPRIMAREA CONCEPTULUI DE HIKIKOMORI   89

CAPITOLUL 5

        PARALELE EVALUATIVE   97

CAPITOLUL 6

        CONCLUZII LEGATE DE CONCEPTUL DE HIKIKOMORI   116

 

ANEXA 1    144

ANEXA 2    149

ANEXA 3    152

ANEXA 4    158

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu