04/07/2022

KURT LEWIN. Viata si cercetarile in managementul schimbarii


Autor: Vlad I. Rosca
Editura ASE
An aparitie : 2020
Editia I
ISBN 978-606-34-0333-0
Nr pagini : 164
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 39,30 lei la Editura, 39,35 lei la ujmag
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

        Cartea este o prezentare a managementului schimbarii asa cum a fost el inteles si fundamentat de catre Kurt Lewin, om de stiinta german, emigrat in Statele Unite ale Americii in perioada interbelica, unul dintre primii cercetatori care s-au preocupat intensiv de teme care aveau sa devina principii ale managementului stiintific asa cum il cunoastem astazi. Printre aceste teme se numara dezvoltarea organizationala, teoria campurilor sociale, conceptul de schimbare sociala si, nu in ultimul rand, modelul celor trei pasi ai schimbarii, gratie caruia Lewin si-a facut un renume in stiinta mondiala.

        Cartea, conceputa ca suport didactic pentru cursul de „Managementul schimbarii", se adreseaza in principal studentilor din anul al doilea al ciclului de licenta de la Facultatea de Administrarea afacerilor cu predare in limbi straine, sectia cu predare in limba germana. Cu toate acestea, cartea nu este un simplu manual stiintific, ci si o lucrare de interes general, prin prisma structurii sale. Cartea isi propune sa scoata in evidenta modelul celor trei pasi ai schimbarii, insa face aceasta trecand prin intreaga opera a lui Kurt Lewin, autorul cartii sustinand inca din introducere ca intelegerea modelului si a conceptelor de schimbare (sociala) nu este posibila fara a intelege, in prealabil, ceea ce i-a influentat viata lui Lewin astfel incat l-a facut sa se intereseze, in cercetarile sale, de modelele schimbarii sociale. Astfel, cartea devine si o lucrare biografica a lui Kurt Lewin, primele doua capitole fiind dedicate vietii si operei sale.

        Dupa aceste perspective private si profesionale asupra vietii si cercetarii lui Lewin, cartea continua cu prezentarea principalelor metode de lucru si concepte stiintifice descoperite de Lewin, cele care, spre sfarsitul vietii, aveau sa ii directioneze atentia catre gestionarea schimbarilor sociale. Conceptele sunt prezentate intr-o ordine cronologica, conforma momentelor in care Lewin le-a utilizat in viata: teoria campurilor, psihologia Gestalt, cercetarea actiune, dezvoltarea organizationala, dinamica grupurilor, rnodelul campului de forte, iar, in final, modelul celor trei pasi ai schimbarii. Parcurgerea tuturor acestor concepte se dovedeste utila. Chiar daca, la prima vedere, ele nu par a avea legatura directa cu transformarea organizationala (a afacerilor), ce asupra careia se bate moneda in business-ul modern, autorul cartii subliniaza ca, la urma urmei, chiar daca vorbim de schimbare intr-o organizatie sau intr-o companie, aceasta trebuie sa vina de la angajat, sa fie efectuata, in ultima instanta, de catre om. Chiar daca vorbim de schimbarea in afaceri, tot omul este cel care face schimbarea, iar, de aceea, intelegerea unor notiuni de psihologie sau sociologie a schimbarii, asa cum Ie-a gandit Kurt Lewin, sunt necesare. 

Cuprins:

Lista de figuri  8
Introducere  9
Biografia lui Kurt Lewin (incluzând detalii ale apropiaților săi)  11

1. Kurt Lewin – Viața sa  23
2. Kurt Lewin – Opera sa  41
2.1 Fenomenologia  43
2.2 Holismul  49
2.3 Influențe din tinerețe și egalitarismul  54
3. Anii în Germania  57
3.1 Teoria câmpului  57
3.2 Întregul unificat  61
3.3 Psihologia Gestalt și psihologia socială.  65
4. Cercetarea acțiune  74
4.1 Cercetarea acțiune privind obiceiurile dietetice ale gospodinelor americane  78
4.2 Gânduri concluzive privind cercetarea acțiune a lui Lewin  80
5. Dezvoltarea organizațională  82
5.1 Studiile de cercetare Harwood  84
6. Schimbarea organizațională 87
7. Dinamica grupurilor și modelul câmpului de forțe  91
7.1 Dinamica grupurilor 92
7.2 Modelul câmpului de forțe 93
7.3 Câmpul 95
7.4 Rezistența la schimbare 98
8. Modelul celor trei pași ai schimbării 99
8.1 Dezghețul  102
8.2 Modificarea  107
8.3 Înghețul  108

Concluzii  111
Bibliografie  115

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu