Autor: Richard Firth-Godbehere
Editura Trei
Colectia: In afara colectiilor
An aparitie : 2022
Editia I
Editia originala: A Human History of Emotion
Traducerea Alexandra Cork
ISBN 978-606-40-1330-9
Nr pagini : 416
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 46,75 lei la Editura, 44 lei la elefant, 55 lei la libris
pdf aici
Descrierea editurii:
Un amplu studiu despre cum au modelat emotiile cursul istoriei omenesti si despre felul in care experienta si intelegerea emotiilor au evoluat odata cu noi. Noua, oamenilor, ne place sa ne consideram niste fiinte rationale care s-au bazat pe judecata si intelect pentru a supravietui ca specie. Dar numeroase momente importante din istoria noastra au foarte putin de-a face cu adevarul brut, obiectiv si mult mai mult cu trairile interioare. O seama de evenimente majore - de la originile filosofiei, nasterea marilor religii ale lumii, caderea Romei, Revolutia stiintifica, si pana la unele dintre cele mai sangeroase razboaie pe care omenirea le-a trait vreodata - nu pot fi intelese pe deplin fara a cunoaste emotiile implicate in desfasurarea lor.
Inspirandu-se din psihologie, neurostiinte, filosofie, arta si istoria religiilor, Richard Firth-Godbehere invita cititorii intr-o calatorie fascinanta, in care vor descoperi rolul central pe care l-au jucat emotiile in societatile omenesti peste tot in lume si de-a lungul istoriei - din Grecia Antica in Gambia, Japonia, Imperiul Otoman, Statele Unite ale Americii si mult mai departe. O istorie a emotiilor umane ilustreaza magistral influenta profunda pe care au avut-o emotiile atat asupra noastra, cat si a lumii in care traim.
O lucrare monumentala, plina de eruditie. Multi savanti par sa fi citit totul despre subiectele pe care le cerceteaza, dar rareori gasesti un om de stiinta care sa transforme vasta sa cultura intr-o scriitura lucida si totodata extrem de captivanta. Firth-Godbehere e unul dintre ei. - Kirkus Reviews
Dr. Richard Firth-Godbehere, unul dintre experții de talie mondială în domeniul emoțiilor, este un cercetător independent și consultant în istoria, limbajul, știința și filosofia emoțiilor și membru de onoare al Centrului pentru istoria emoțiilor din cadrul Queen Mary University of London. Deține o diplomă de licență la University of London, unde a fost recompensat de două ori pentru excelență academică. De asemenea, deține un doctorat în filosofie la University of Cambridge și un doctorat la Queen Mary University of London, unde a beneficiat de o bursăde cercetare Wellcome Trust. Lucrarea sa interdisciplinară, trecând prin istorie, psihologie, lingvistică și futurism, arată modul în care emoțiile se schimbă de-a lungul istoriei și cum anume aceste schimbări influențează parcursul omenirii.
Cuprins:
Introducere. Cum simtim? 9
1. Semnalizarea clasică a virtuţii 20
2. Dorinţe indiene .43
3. Patimile paveliene 70
4. lubirea cruciaţilor 101
5. Temeri otomane 127
6. Abominabila vânătoare de vrăjitoare 154
7. Dorul de libertate 181
8. O fiinţă emoţională 203
9. O ruşine decorată cu flori de cireş 225
10. Furia unei regine africane 248
11. Nevrozele de război 275
12. Umilirea Dragonului 299
13. lubirea pământul pe care ne-am născut 323
14. Emoţiile se infruntă 351
15. Oamenii visează la oi electrice? 374
Epilog. Ultimele sentimente? 403
Mulţumiri 411
Surse. Lecturi suplimentare sugerate (pentru inceput) 413
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu