29/09/2022

CREIERUL ADOLESCENTULUI. Ghid de supravietuire pentru parinti

Autor: Frances E. Jensen, Amy Ellis Nutt
Editura Humanitas
Colectia Humanitas Parenting
An aparitie : 2021
Editia I
Editia originala: The Teenage Brain: A Neuroscientist's Survival Guide to Raising Adolescents and Young Adults
Traducerea Carmen Strungaru
ISBN 978-973-50-6938-4
Nr pagini : 320
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 42 lei la Editura, 35,70 lei la elefant, 39,95 lei la libris
previzualizare google books


Descrierea editurii:

        Renumită specialistă în neurologie, Frances E. Jensen aduce o perspectivă nouă asupra creierului adolescenţilor, demontând mituri și oferind sfaturi practice. Multă vreme, oamenii de știinţă au crezut că, în esenţă, creierul adolescent este un creier adult în miniatură, deoarece se considera că dezvoltarea cerebrală este aproape încheiată la pubertate.  Abia de curând s-a descoperit că în anii adolescenţei au loc etape importante, vitale, în dezvoltarea creierului. Este o perioadă minunată, dar totodată dificilă și înșelătoare.  Cercetătoare, dar și consilier pentru părinţi și copii, Frances Jensen explică de ce adolescenţii se comportă uneori atât de ciudat sau imprevizibil. Datorită ultimelor descoperiri din domeniu, aflăm care este impactul invaziei digitale asupra creierului adolescent, ce efect are privarea de somn asupra concentrării și capacităţii de învăţare, care sunt consecinţele consumului de alcool sau tutun și de ce sunt adolescenții vulnerabili în faţa drogurilor. Toate aceste experienţe din anii adolescenţei se răsfrâng asupra întregii vieţi. Citind Creierul adolescentului, vă veți putea ajuta copiii să parcurgă cu succes această perioadă și, mai ales, îi veți înțelege mai bine.

        „Această carte bine scrisă și accesibilă analizează cercetările recente asupra creierului adolescentului. […] Capitol după capitol, Frances Jensen abordează subiecte esențiale. […] Ca de la părinte la părinte, autoarea ne oferă sfaturi utile și ne dezvăluie cum putem comunica eficient cu acești adulți în devenire.“ — Publishers Weekly

        Amy Ellis Nutt a publicat articole științifice în The Washington Post și este autoarea a două cărți: Shadows Bright as Glass: The Remarkable Story of One Man’s Journey from Brain Trauma to Artistic Triumph și Becoming Nicole: The Transformation of an American Family. În 2011 a primit Premiul Pulitzer pentru jurnalism.
        Frances E. Jensen este profesor de neurologie și conduce Departamentul de neurologie de la Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania. A predat la Harvard Medical School, a fost director al Centrului de Neuroștiințe Translaționale, director al Departamentului de cercetare în epilepsie de la Boston Children’s Hospital și neurolog senior la Boston Children’s Hospital și la Brigham and Women’s Hospital. A primit numeroase premii și distincții, printre care Cercetătorul Anului din partea Societății Americane de Epilepsie și Premiul pentru Cercetări de Pionierat din partea Institutului Național de Sănătate.

Cuprins:

   Introducere: Adolescenta  11 

1. Intrarea in adolescentă  23 
2. Formarea creierului  32 
3. La rnicroscop  53 
4. Creierul adolescent e făcut pentru a invăta   68 
5. Somnul  86 
6. Asumarea riscurilor  100 
7. Tutunul  111 
8. Alcoolul   119 
9. Marijuana   133 
10. Drogurile puternice  149 
11. Stresul   159 
12. Bolile mintale  170 
13. Invazia digitală asupra creierului adolescentilor  189 
14. Genul contează  206 
15. Sporturi şi comotii cerebrale   217 
16. Crimă şi pedeapsă   231 
17. Dincolo de adolescentă:Incă nu s-a terminat   251 
      Postfată: cateva gănduri de final  261 

Mulţumiri   265 
Glosar   267 
Note  271 
Bibliografie selectivă   283 
Resurse   299 
Listă de ilustroţii   301 
Indice  307 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu