Autor: Adam Gazzaley, Larry D. Rosen
Editura Trei
Colectia Psihologia pentru toti
An aparitie :2019
Editia I
Editia originala: The Distracted Mind: Ancient Brains in a High-Tech World
Traducerea Ruxandra Visan
ISBN 978-606-40-0592-2
Nr pagini : 416
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 13,90 lei la carturesti, 12,25 lei la elefant,
pdf pe scribd
Mintea distrată explorează, din perspectiva psihologiei și neuroștiințelor, modul în care ne confruntăm zilnic cu fascinanta, dar extrem de acaparatoare lume a înaltei tehnologii în care trăim în prezent. Cartea oferă atât o bază științifică, dar și ilustrări practice ale unor oameni care se confruntă și se acomodează cu propriile lor minți distrate, autorii împărtășindu-ne o perspectivă unică asupra felului în care lumea noastră, din ce în ce mai saturată de informații (plină de ferestre pop-up, telefoane inteligente, mesaje, chat, e-mailuri, rețele de socializare și jocuri video), a integrat așteptările ca o persoană să fie accesibilă douăzeci și patru din douăzeci și patru de ore și să răspundă instantaneu, ceea ce pune o presiune excesivă asupra creierelor noastre. Dar cum identificăm semnalul relevant pe fondul întregului bruiaj? Mintea distrată ne propune să aflăm cum și de ce ne este greu să jonglăm cu întreruperile și cu distragerea atenției, încercând în același timp să ofere strategii practice pentru a ne schimba comportamentul și a ne îmbunătăți funcțiile creierului, diminuând interferențele și îndeplinindu-ne mai bine scopurile.
Adam Gazzaley este profesor de neurologie, fiziologie și psihiatrie la University of California și conduce centrul de cercetare în neuroștiințe Neuroscape. A scris numeroase articole despre impactul tehnologiei asupra performanțelor umane. Pentru Mintea distrată, a primit, împreună cu Larry D. Rosen, premiul PROSE pentru biomedicină și neuroștiințe.
Larry D. Rosen este profesor de psihologia educației și a condus departamentul de psihologie de la California State University. A scris numeroase articole și cărți și a coordonat cercetări legate de impactul tehnologiei asupra funcționării cerebrale.
Cuprins:
Mulțumiri 7
Prolog 11
Partea I. COGNIȚIA ȘI ESENȚA CONTROLULUI 20
1. Interferențele 22
2. Obiectivele și controlul cognitiv 43
3. Creierul și controlul 71
4. Limitele controlului cognitiv 105
5. Variații și fluctuații 130
Partea a II-a. COMPORTAMENTUL ÎN LUMEA ÎNALTEI TEHNOLOGII 156
6. Psihologia tehnologiei 158
7. Impactul unei atenții permanent fluctuante 188
8. Impactul tehnologiei asupra diverselor categorii de populație 215
9. De ce ne întrerupem? 237
Partea a III-a. PRELUAREA CONTROLULUI 268
10. Sporirea controlului 270
11. Modificarea comportamentului 310
Note 247