31/07/2023

SINGURATATEA. Boala nerecunoscuta

Autor: Manfred Spitzer
Editura Humanitas
Colectia Stiinta
An aparitie : 2023
Editia I
Editia originala: Einsamkeit: Die unerkannte Krankheit
Traducerea Andra‑Octavia Drăghiciu, Alexandra Furnea
ISBN 978-973-50-7760-0
Nr pagini :  296
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 42 lei la Editura, 35,70 lei la elefant, 33,60 lei la libris
pdf aici


Descrierea editurii:

        Singurătatea este pericolul numărul unu pentru sănătate, crede psihiatrul și neurocercetătorul german Manfred Spitzer, care în cartea de față expune o serie de adevăruri incomode, temeinic cercetate științific, despre societatea contemporană.
        Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne îmbolnăvește, ne înstrăinează de semenii noștri și poate chiar să ne ucidă. Cancerul, patologiile cardiovasculare și depresia înregistrează incidențe record, una dintre cauzele principale fiind cascada de schimbări psihosomatice declanșată de stresul provocat de singurătate. Indiferent că vorbim despre tineri sau oameni în vârstă, persoane prospere sau oameni cu mijloace reduse, femei sau bărbați, singurătatea nu scutește pe nimeni de suferințe fizice și sufletești.
        În acest volum, autorul ne explică științific, dar și omenește ce este singurătatea și de ce este atât de nocivă. Mai mult, ne oferă și câteva mijloace simple să o combatem, când ne confruntăm personal cu ea sau când afectează pe cineva drag.

        „Imaginați-vă că ar exista o boală care s-ar manifesta tot mai des și ar provoaca dureri cronice – o maladie contagioasă, încă necercetată de oamenii de știință, care s-ar răspândi atât de rapid încât nu am avea timp să ne imunizăm împotriva ei, și care ar fi clasificată drept una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalității în lumea occidentală. O boală care favorizează apariția altor suferințe, de la răceli, depresie și demență la infarct, accident vascular cerebral și cancer. Această boală ar fi, prin urmare, un factor important de risc pentru apariția altor maladii cu incidență crescută și fatale. În același timp ar fi înșelătoare, deoarece mulți dintre cei afectați nici nu ar ști că suferă de ea. Această boală chiar există, și se numește singurătate.“

        Manfred Spitzer (n. 1958) este unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Germania, foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație. A studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce din 1997 Clinica psihiatrică universitară și din 2004 Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard.
        La noi au fost traduse:
Dementa digitala. Cum ne tulbura mintea noile tehnologii, Humanitas 2020
Singuratatea. Boala nerecunoscuta, Humanitas 2023

Cuprins:

Cuvânt înainte

1. Megatrend și boală  13
2. Singurătatea doare  43
3. Contagiune socială  67
4. Singurătatea provoacă stres  86
5. Online: împreună, dar singuri?  109
6. Singurătatea ca factor de risc pentru îmbolnăvire  133
7. Cauza principală a decesului 148
8. „Mă îmbolnăvești!“  162
9. Ce‑i de făcut?  179
10. În căutarea singurătății 203

Mulțumiri 227
Note 229
Bibliografie 251
Credite fotografice 293


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu