Autor: Manfred Spitzer
Editura Humanitas
Colectia Stiinta
An aparitie : 2020
Editia I
Editia originala: Digitale Demenz, 2012
Traducerea Dana Verescu
ISBN 978-973-50-6713-7
Nr pagini : 328
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 39 lei la Editura, 28,95 lei la elefant, 35,10 lei la libris
Disponibilitate BCU
pdf aici, previzualizare google books
Descrierea editurii:
Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât am ajuns să ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent. În fiecare zi o nouă invenție vine să ne facă munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem. Care sunt însă efectele asupra creierului nostru? Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale. Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe Manfred Spitzer investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, iar cartea este un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.
„Demența nu înseamnă doar pierderi de memorie. Iar în cazul demenței digitale nu e vorba doar de faptul că tinerii (mai ales) par să devină din ce în ce mai uituci […]. E vorba mai degrabă de randament mental, gândire, capacitate critică, de orientare în «hățișul de informații». Dacă o casieră folosește calculatorul ca să socotească doi plus doi și nu observă că rezultatul 400 trebuie să fie greșit, dacă NASA lansează un satelit în nisip (sau în spațiul infinit) pentru că nimeni nu s-a prins că incii și milele nu sunt totuna cu centimetrii și kilometrii, dacă bancherii greșesc un calcul cu 55 de miliarde de euro, toate acestea înseamnă până la urmă doar că nimeni nu mai gândește. Evident că în aceste cazuri nimeni n-a aproximat în cap ordinul de mărime al rezultatului, ci s-a bazat în schimb pe un asistent digital oarecare.“ — MANFRED SPITZER
Manfred Spitzer (n. 1958) este unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Germania, foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație. A studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce din 1997 Clinica psihiatrică universitară și din 2004 Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard.
La noi au fost traduse:
Dementa digitala. Cum ne tulbura mintea noile tehnologii, Humanitas 2020
Singuratatea. Boala nerecunoscuta, Humanitas 2023
Cuprins:
Cuvânt înainte 7
Introducere: Google ne prostește? 11
1. Taxiurile din Londra 25
2. Unde sunt? 35
3. Școala: copy–paste în loc de scris și citit? 56
4. Memorare în creier sau depozitare în cloud? 85
5. Rețelele sociale: Facebook în loc de face to face 97
6. Baby‑TV și Baby‑Einstein‑DVD 114
7. Laptopuri la grădiniță? 136
8. Jocuri digitale: note proaste 161
9. Nativii digitali: mit și realitate 178
10. Multitasking: atenție tulburată 194
11. Autocontrol versus stres 206
12. Insomnie, depresie, dependență și consecințe fizice 225
13. Capul în nisip. De ce nu se face nimic? 239
14. Ce‑i de făcut? 259
Mulțumiri 285
Note 287
Bibliografie 299
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu