07/01/2023

PRETUL FRUMUSETII. Tulburarile alimentare si implicatiile psihosociale ale acestora


Autor: Alina Chiracu (coord)
Editura Universitara
Colectia Psihologie aplicata
An aparitie : 2021
Editia I
ISBN 978-606-28-1327-7 
Nr pagini : 242
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 35 lei la Editura


Descrierea editurii:

        Frumusetea este in fiecare dintre noi... sub o forma sau alta. Frumusetea este o reflectare a ceea ce suntem in interior, in exterior, in minte si in trup, in toate adunate. Atunci cand ne raportam la standardele stricte de frumusete impuse de industria fashion sau media, frumusetea devine o tinta, adesea greu de atins, al carei pret poate deveni extrem de ridicat. 
Tulburarile alimentare se asociaza intr-o mare masura cu atingerea standardelor de frumusete, cu dorinta de a avea un corp subtire, cu visul de a avea un aspect perfect. Pare greu de suportat gandul ca nu suntem impecabili, suntem invatati sa ne raportam la un ideal pentru atingerea caruia facem eforturi adesea dureroase. Ne comparam cu ceilalti, ne pozitionam mai sus sau mai jos, uitand ca suntem mai mult decat corpul nostru, uitand ca este atat de simplu sa ne acceptam pur si simplu, sa fim de acord cu ceea ce este natural si autentic in noi. Meritam sa ne simtim frumosi, sa ne iubim pentru ceea ce suntem si sa mentinem un echilibru intre aspectul nostru si starea de sanatate fizica si psihica. 
        Putem avea grija de corpul nostru si fara sacrificii, dar numai atunci cand intelegem ca adevarata frumusete nu este impusa de niste standarde, ci exista in sine, atunci cand ii permitem sa se exprime liber.

        Alina Chiracu este psiholog, Asistent universitar, Universitatea din București , Catedra de Psihologie
        Dintre cartile sale:
Destainuiri cu psihologul. De la copilarie la varsta intelepciunii (coautor), Ed. Universitatii din Bucuresti 2017
Studii de psihologia educatiei (coord), Universitara 2018
Pretul frumusetii. Tulburarile alimentare si implicatiile psihosociale ale acestora (coord), Universitara 2021
Studii de psihologie aplicata. O viata in slujba psihologiei (coord), Universitara 2022
Privind intotdeauna peste umar. Anxietatea (coord), Universitara 2022
Adanca mea tristete: Depresia (coord), Universitara 2022
Puterea de a merge mai departe. Rezilienta (coord), Universitara 2022
E cald si bine langa tine. Atasamentul (coord), Universitara 2023
Cu sange rece. Triada intunecata a personalitatii (coord), Universitara 2023

Cuprins:

Cuvant inainte  7

Scurta incursiune in istoria frumusetii (Alina Chiracu)  9
As fi putut sa fiu explorator (de lumi vechi) (Costin Bratu)  15
Frumusetea este naturalete, frumusetea este natura (Stefania Chihaia)  21
Oglindindu-ne in industria fashion (Alexandra Dogarescu)  27
Studiu de caz (Bianca-Maria Caraba)  31

Partea I Tulburarile alimentare  37
Tulburarile de comportament alimentar Tipuri, caracteristici, simptomatologie  39
Tulburarile de alimentatie prin prisma psihiatrului (Adrian Nicu Lupu)  51
Tulburarile alimentare din perspectiva psihanalitica (Ruxandra Rascanu)  64
Mass media si idealul de frumusete si de forma (Alina Chiracu)  74
Evaluarea tulburarilor alimentare (Alina Chiracu)  81
Abordarea terapeutica a tulburarilor de alimentatie (Smaranda Gutu, Florinda Golu)  89

Partea a II-a Studii  101
Relatii intre stilurile de atasament si tulburarile alimentare (dintr-o perspectiva evolutionista) (Melissa Nistor)  103
Rolul beauty influencerilor asupra imaginii corporale si a stimei de sine in randul persoanelor de gen feminin (Camelia Iulia Maria Vlad)  124
Factori determinanti ai comportamentului alimentar emotional in randul adultilor emergenti (Catalina Georgiana Pop)  143
Tulburarile de alimentatie, stereotipurile despre corpul ideal si aprecierea corporala (Ioana Ana Maria Volosin)  172
Rolul moderator al presiunii socioculturale in relatia dintre comportamentul alimentar dezadaptativ si ortorexia nervoasa (Andreea-Anamaria Mirescu)  191
Nemultumirea fata de corp si rolul acesteia in manifestarea depresiei si anxietatii postpartum (Gabriel Pircalabu)  213

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu