12/01/2023

ESEURI ETICE

Autor: John Stuart Mill
Editura  Paideia
Colectia Carti de referinta
An aparitie : 2003, 2015
Editia a II-a
Traducerea Madalina Baietii, Raluca Tirin, Alexandra Jipa
ISBN 978-606-748-061-0
Nr pagini : 286
Format 95 x 205
Pretul la data postarii : 35 lei la Editura, 35 lei la libris
Disponibilitate BCU (ed.2003)
pdf pe scribd 
(ed.2003) si aici


Descrierea editurii:

        John Stuart Mill este unul din reprezentanții de seamă ai utilitarismului – teoria morală cea mai amplu discutată și cea mai temeinic articulată teoretic din peisajul cultural european.
        Mill s-a format și a creat în contextul istoric al efervescenței intelectuale și politice din jurul valorilor iluminismului. Principalele coordonate-cadru ale filosofiei sale sunt: disputa metafizică generală dintre naturalism și idealism; influența covârșitoare a modelului gnoseologic oferit de mecanica newtoniană; dezvoltările teoretice novatoare din spațiul reflecției etice – corelate prin substanța lor cu transformările socio-politice revoluționare ale Occidentului.
        Utilitarismul este opera sa de referință, în domeniul filosofiei morale. Utilitarismul nu e însă o operă redactată sistematic și pentru a putea fi înțeles, un asemenea text  trimite inevitabil la alte lucrări și eseuri ale autorului, cum sunt cele cuprinse în volumul de față.

        Lectura eseurilor etice ale lui J. S. Mill, traduse acum pentru prima dată în limba română, este importantă pentru înţelegerea doctrinei morale a utilitarismului din mai multe puncte de vedere: plasează explicit în contextul istoric al polemicii utilitariste din prima jumătate a secolului al XIX-lea, oferă detalii preţioase, de natură socială, politică, economică, religioasă şi etică, precum şi o prezentare deschisă şi detaliată a principalelor critici adresate în epoca mişcării utilitariste şi o creionare a portretelor autorilor lor. De asemenea, în lipsa lecturii directe a operelor criticate de Mill, se pot înţelege mai bine din eseurile publicate aici detaliile principalelor teorii morale rivale. În ultimă instanţă, ele contribuie la satisfacerea uneia dintre condiţiile esenţiale ale oricărei hermeneutici corecte: plasarea comentatorului şi într-o perspectivă istorică. (...) Eseurile etice ale lui J.S. Mill nu trebuie privite ca o anexă facultativă la principala sa lucrare de etică, ci ca parte esențială a corpului complex al operei sale de filosofie morală”.    Valentin Mureșan

        John Stuart Mill (1806-1873), filosof britanic, a fost unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului. Mill a fost o personalitate multilaterală: a scris tratate de economie și logică, a dezvoltat filosofia utilitaristă și filonul tradiției empiriste engleze și a fost cel mai important dintre liberalii secolului al XIX-lea. A fost un admirator înfocat al scrierilor lui Auguste Comte, chiar înainte de a-l întâlni personal. A început prin a coresponda cu acesta pentru ca mai apoi, peste câțiva ani, să devină un reprezentant marcant al pozitivismul sociologic, afirmându-se ca un propagator al ideilor comtiste în Anglia, în confruntarea cu doctrina organicistă promovată de Herbert Spencer. Începând cu anul 1842, Mill introduce termenul de sociologie în circuitul sociologic din Anglia.

Cuprins:   (paginația preluata din ed.2003)

Cuvânt înainte  7 

Considerații asupra filosofiei lui Bentham  29 
Discursul lui Sedgwick  45 
Bentham  85 
Logica științelor morale  131 
Whewell despre filosofia moralã  143 

Glosar  189 
Bibliografie selectivã  191

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu