14/01/2023

PERFECT INCREZATOR. Cum sa-ti calibrezi deciziile intr-un mod intelept

Autor: Don A. Moore
Editura Vellant
Colectia Versant
An aparitie : 2022
Editia I
Editia originala: Perfectly Confident
Traducerea George Chirita
ISBN 978-606-980-172-7
Nr pagini : 264
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 40 lei la Editura, 32 lei la elefant, 32 lei la libris


Descrierea editurii:

        ... pe parcurs, voi încerca să clarific câteva concepții eronate destul de comune cu privire la ce este încrederea și cum funcționează ea. Pentru că ea nu este nici o trăsătură de personalitate și nici o măsură a prețuirii de sine. Privește‐o mai degrabă ca pe o evaluare care ia în considerare atât convingerile tale, cât și informațiile concrete. Este o evaluare a capacităților tale și a ceea ce poți realiza.
... dacă ai citit cărți despre adoptarea deciziilor, eşti probabil conştient de vulnerabilitatea la excesul de încredere. Decenii întregi de cercetare demonstrează că oamenii îşi supraestimează înţelepciunea foarte des. De fapt, convingerile noastre sunt rareori pe cât de corecte sau de precise avem noi impresia.
        Dar nici diminuarea încrederii nu e o soluție. Lipsa încrederii de sine este o altă greşeală. Subestimarea propriului potențial te descurajează să mai accepți provocări pe care le-ai putea duce la bun sfârşit, să abordezi oamenii cu care te-ai înțelege bine, făcându-te astfel să ratezi şanse din care ai avea de câștigat.
        În paginile ce urmează vom analiza cum lipsa încrederii de sine te pune în pericolul de a nu îți înfăptui potențialul. Dacă excesul de încredere poate fi cauza unor acțiuni greșite, adică să faci ceva ce regreti mai târziu, lipsa încrederii de sine determină greşeli provocate de inacțiune, comise prin refuzul unor şanse care ar fi avut rezultate bune. Dar ambele sunt greşeli.
        Te voi încuraja să te folosești în procesul de calibrare a încrederii informații concrete şi fapte reale, în detrimentul gândirii iluzorii. Pentru asta va trebui să te gândești ce înseamnă să crezi adevărul despre un viitor incert. Ce înseamnă să ai nişte idei realiste despre rezultatele, performanțele și realizările pe care nu le-ai obţinut încă. Calibrarea încrederii tale te va obliga, de asemenea, să accepți faptul că performanţa este adesea dificil de apreciat sau de cuantificat. Ce reper este util pentru evaluarea sincerității tale, a abilităților tale de şofat sau a potențialului de dezvoltare în carieră? Vei găsi aici nişte răspunsuri.
        Această carte oferă o perspectivă nouă asupra încrederii, indicând calea de mijloc dintre a avea prea multă încredere și avea prea puțină.

        Don A. Moore, Ph.D. deține catedra de Leadership la Haas School of Business de la Universitatea din California din Berkeley. Și-a luat doctoratul. în Comportament organizațional de la Universitatea Northwestern. Interesele sale de cercetare includ excesul de încredere, inclusiv atunci când oamenii cred că sunt mai buni decât sunt de fapt, când oamenii cred că sunt mai buni decât alții și când oamenii sunt prea siguri că știu adevărul. Sursa: Psychology Today

Cuprins:

Introducere  11

Partea I. Exces și lipsă 21

1. Ce este încrederea?  25
2. Cum mă pot înşela?  49
3. Ce este posibil?  70
4. Cât de rău poate fi?  92

Partea a II-a. Optim  115

5. Clarifică  119
6. Prognoza  141
7. Ia în considerare alte perspective  167
8. Găseşte calea de mijloc  190

Mulțumiri  213
Note  217

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu