Autor: Andrew Scull
Editura Polirom
Colectia: In afara colectiilor
An aparitie : 2017, 2023
Editia a II-a
Editia originala: A cultural history of insanity from the Bible to Freud, from madhouse of modern medicine
Traducerea Anacaona Mîndrilă‑Sonetto
ISBN 978-973-46-9389-4
Nr pagini : 496
Format 150 x 225
Pretul la data postarii : 89 lei la Editura, 71,20 lei la elefant, 89 lei la libris
Disponibilitate BCU (ed. 2017)
Descrierea editurii:
Pierderea rațiunii, sentimentul de înstrăinare de realitatea în care cu toții ne imaginăm că trăim sau permanenta agitație emoțională sunt doar câteva dintre trăsăturile pe care le asociem cu nebunia. Astăzi, tulburarea psihică este percepută cel mai frecvent prin prisma medicinei, însă de-a lungul istoriei oamenii au căutat să-i dea un sens prin religie sau elemente supranaturale, prin construirea unor explicații psihologice ori sociale, în dorința de a îmblânzi demonii iraționalului. Bogat ilustrată, Istoria culturală a nebuniei îl poartă pe cititor din Antichitate până în prezent, de la Bedlam la azilurile victoriene, de la teoria umorilor la farmacologia modernă, explorând manifestările și semnificațiile nebuniei, provocările și consecințele ei. O istorie panoramică a întâlnirii omului cu iraționalul, remarcabilă prin varietatea domeniilor abordate și episoadele inedite din viața unor personalități ca Avicenna, Charcot, Freud, van Gogh sau Dalí.
„O carte minunată, fascinantă și bine scrisă, cu obișnuita vervă și erudiție a lui Scull, ce explorează modurile în care au abordat psihoza societățile antice și medievale și arată că, în ciuda tehnicilor de imagistică a creierului și a medicamentelor psihotrope, psihiatria modernă are încă multe de învățat de la ele.” (Sylvia Nasar, autoarea cărții A Beautiful Mind)
„Adoptând o vastă perspectivă de studiu, Scull arată ce a însemnat nebunia pentru societate de-a lungul istoriei și pe tot cuprinsul lumii. Scrie cu pasiune și totodată cu umor, are un ochi extraordinar pentru citate pătrunzătoare și pentru întâmplări grăitoare, ținându-l pe cititor sub vraja lui. O carte fascinantă a unui maestru în domeniu.” (William Bynum, University College London)
„Poate cea mai cuprinzătoare istorie a psihiatriei care a apărut până acum într-un singur volum.” (The Times Literary Supplement)
Andrew Scull este sociolog și istoric al medicinei. A predat la University of Pennsylvania și la Princeton, iar în prezent este profesor la University of California, San Diego.
Cuprins:
Mulţumiri 9
1. Față în față cu nebunia 11
2. Nebunia în lumea antică 17
3. Bezna şi zorile 47
4. Melancolie și nebunie 77
5. Case de nebuni şi doctori de nebuni 113
6. Nervi şi nevropați 145
7. Marea Închidere 170
8. Degenerare și disperare 205
9. Demi-fous 242
10. Remedii disperate 263
11. Un interludiu semnificativ 296
12. O revoluție psihiatrică? 333
Epilog 375
Note 383
Bibliografie 419
Sursele ilustrațiilor 443
Indice 445
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu