21/04/2023

CORPURI. Regandirea legaturii dintre minte si corp

Autor: Susie Orbach
Editura Trei
Colectia Psihologia pentru toti
An aparitie : 2018
Editia I
Editia originala: Bodies
Traducerea Simona Ligia Tutunaru
ISBN 978-606-40-0506-9
Nr pagini : 224
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 7,41 lei la librarie.net, 33 lei la psihoshop, 35 lei la librariile alexandria


        Vrei sa arati ca o vedeta de cinema? Ca o intelectuala care poseda masura optima de sex-appeal, fara ca aceasta sa fie excesiva? Ca un bancher cu inclinatii artistice? Vrei ochi fumurii, sexy, glamour, cu vino-ncoace, senzuali, de papusica... etc., etc.? Nicio problema! In ziua de astazi am ajuns sa ne cream propriile corpuri. Trupurile nu mai sunt vazute si traite ca acea parte din noi pe care o imbracam, o parfumam, cu ajutorul careia alergam si mergem sau pe care o dichisim; corpurile sunt cartile noastre de vizita, aflate intr-o continua transformare, care fie ascund, fie tradeaza care ne sunt aspiratiile relativ la clasa sociala, etnie sau gen. Dar care este pretul? Aceasta carte formuleaza intrebari precum "de ce" si "cum" corpurile noastre au devenit atat de disponibile pentru a fi transformate; mai ales ca aceste transformari care initial par a fi stimulante dau apoi gres in a stopa durerea si ororile de care indivizii sufera si care, printre altele, tin de anxietate, rusine, sentimentul de a fi defect si de neiubit.
        Ideea noua conform careia trupurile noastre sunt si ar trebui sa fie mai degraba o creatie individuala decat simplul rezultat al biologiei presupune faptul ca trupul ajunge sa solicite cantitati enorme de energie si devine, in prezent, o sursa a unor dificultati considerabile pentru multi, multi oameni. Aproape fara exceptie, modul in care oamenii gandesc si se simt in legatura cu corpurile lor a ajuns sa joace un rol din ce in ce mai important in conceptia pe care o au despre ce este bine si ce este rau. Ei cred ca trupurile lor reprezinta manifestarea fizica a adevaratului lor statut existential.

        Susie Orbach este psihanalist si profesor la New School for Social Reseach in New York și la London School of Economics. A scris numeroase articole și cărți despre dinamica relațiilor de cuplu și despre relația femeilor cu corpul lor
    La noi au fost treduse:
Jumatate inocenta, jumatate inteleaptă. Povestiri despre relatia dintre terapeut si pacient, Trei 2017
Corpuri. Regandirea legaturii dintre minte si corp, Trei 2018

Cuprins:

Prefaţă  11
Introducere  19

1. Corpurile în vremurile noastre  37
2. Modelarea corpului  52
3. Corpuri care vorbesc  77
4. Corpuri reale şi mai puţin reale  113
5. In fine, ajungem şi la sex  157
6. La ce ne servesc corpurile?  185

Mulţumiri  201
Note  203
Lecturi suplimentare  217

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu