28/04/2023

FACTFULNESS. Zece motive pentru care interpretam gresit lumea si de ce lucrurile stau mai bine decat crezi

Autor: Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Ronnlund
Editura Publica
Colectia Stiinta
An aparitie : 2018
Editia I
Editia originala: Factfulness. Ten Reasons We're Wrong About The World - And Why Things Are Better Than You Think.
Traducerea Dana Gheorghe
ISBN 978-606-722-296-8
Nr pagini : 400
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 44 lei la Editura, 33 lei la elefant, 55 lei la libris
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

        În Factfulness, Hans Rosling, fenomen internațional TED și specialist în domeniul sănătăţii globale – împreună cu doi dintre vechii săi colaboratori, Anna și Ola –, oferă o explicație nouă și radicală a motivelor pentru care se întâmplă acest lucru. Cei trei autori prezintă zece instincte care ne distorsionează modul de a privi lucrurile – de la tendința de a împărți lumea în două tabere (de obicei noi și ei) până la felul în care percepem informațiile oferite de media (dominat de teamă) și la modul în care ne raportăm la progres (credem că majoritatea lucrurilor merg din rău în mai rău). Problema noastră este că nu știm ceea ce știm și că inclusiv presupunerile pe care le facem sunt determinate de biasuri inconștiente și predictibile.
        Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale. Asta nu înseamnă că nu există îngrijorări reale. Dar când ne facem tot timpul griji în loc să alegem o viziune asupra lumii bazată pe fapte, ne putem pierde abilitatea de a ne concentra pe lucrurile care prezintă cea mai mare amenințare. Captivantă și revelatoare, plină de anecdote și de povești emoționante, Factfulness este o carte esențială de care ai mare nevoie, pentru că îți va schimba modul în care vezi lumea și pentru că te va ajuta să reacționezi la crizele și oportunitățile care vor apărea în viitor.
        Hans Rosling a fost medic, specialist în domeniul sănătăţii globale și un celebru formator public. A fost consilier al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF și cofondator al Médecins Sans Frontières din Suedia și al Fundației Gapminder. Discursurile sale TED au fost urmărite de peste 35 de milioane de ori și a fost inclus de Time pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume 

Cuprins:

Nota autorului    9
Introducere   11

1  Instinctul decalajului  31
2  Instinctul negativității 63
3  Instinctul liniei drepte 95
4  Instinctul fricii 123
5  Instinctul mărimii 149
6  Instinctul generalizării 171
7  Instinctul destinului 197
8  Instinctul perspectivei unice 219
9  Instinctul țapului ispășitor 239
10  Instinctul urgenței 261
11  Factfulness – ghid practic 285

Postfață   301
Mulțumiri    305
Anexă  311
Note  319
Bibliografie  351
Note biografice  389

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu