Autor: Sever Cristian Oana
Editura All
An aparitie : 2021
Editia I
ISBN 978-606-587-571-5
Nr pagini : 264
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 34,93 lei la Editura, 34,93 lei la medlibris, 49 lei la libriaria Eminescu
Descrierea editurii:
Bazându-se pe cei 40 de ani de practică medicală și pe cei 16 ani de muncă în cadrul comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor din București, Dr. Sever-Cristian Oană ne oferă o lucrare de excepție, o pledoarie pentru încrederea reciprocă între medic și pacient și pentru medicina bazată pe valori.
Atât medicii tineri, cât și cei cu experiență vor învăța sau își vor completa perspectiva asupra înțelegerii profunde a pacientului. Totul cu scopul de a-l putea călăuzi către alinarea suferinței sau către vindecare. Pacienții care vor citi această carte vor descoperi partea nevăzută a ceea ce simte medicul din fața lor. Vor afla cum îi pot interpreta reacțiile și cum își pot îmbunătăți modalitatea de comunicare cu acesta.
Pacientul este plămădit din aceeași materie ca medicul, doar că a avut ghinionul să se îmbolnăvească. Medicului îi revine datoria, dar și privilegiul de a conștientiza rolul compasiunii și de a o exersa permanent în contextul meseriei sale. Numai printr-un mare noroc nu este cel care are nevoie de ajutor pentru a-și recăpăta sănătatea sau pentru a-și diminua suferința.
Compasiunea exclude pasivitatea. Ne motivează să depășim inegalitățile existente și să ne asumăm egalitatea cu întreaga umanitate. Interacțiunea umană bazată pe compasiune izvorăște din înțelegerea asemănării noastre fundamentale cu celălalt. Ca medic, simți revoltă atunci când ființa umană din fața ta se luptă cu suferința, dar o astfel de furie nu este paralizantă, ci reprezintă tocmai combustibilul cu care îți hrănești dorința de a-l ajuta. Compasiunea, ca și revolta, exprimă nemulțumirea față de situația prezentă. Dar în timp ce revolta este trecătoare, compasiunea e de durată. Și mila și compasiunea presupun dorința de a ușura suferința grea a celuilalt. Dar în timp ce mila se reduce la alinare, compasiunea presupune dorința de a repara situația de inferioritate a celuilalt. În acest caz, compasiunea este cea care îl călăuzește pe medic în eforturile sale de a-și vindeca pacienții.
Cuprins:
Preambul 7
Prefață Autoportret cu doctorul Arrieta 9
Capitolul 1 Etica medicală, mai mult decât o filozofie 11
Capitolul 2 Patru ȋntâlniri incomode (o sociologie a consultației) 55
Capitolul 3 Știința comunicării și arta consultației 101
Capitolul 4 Medicul și sentimentele sale (mila, compătimirea și indulgența) 145
Capitolul 5 De ce este important să asculți pacientul 159
Capitolul 6 Cum să faci lucruri cu vorbe 181
Capitolul 7 Siguranță și eroare 193
Capitolul 8 Consimțământ, informație și competență 203
Capitolul 9 Medicina bazată pe valori 219
Capitolul 10 „Dragă doctore!“ 225
Anexa I Analiză tranzacțională în practica medicală 229
Anexa II Cum compunem mesajele privind sănătatea 237
Anexa III Recomandări pentru un tânăr medic grăbit 243
Bibliografie 249
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu