06/02/2023

CONFLICT DISTRUCTIV. De ce picam in capcana si cum iesim din ea

Autor: Amanda Ripley
Editura Publica
An aparitie : 2022
Editia I
Editia originala: High Conflict: Why We Get Trapped and How We Get Out
Traducerea Tudor-Calin Zarojanu
ISBN 978-606-722-537-2
Nr pagini : 432
Format 145 x 205
Pretul la data postarii : 55,20 lei la Editura, 54,64 lei la elefant, 69 lei la libris


Descrierea editurii:

        Conflictul distructiv este mana invizibila a vremurilor noastre. Si este diferit de frictiunea utila a conflictului sanatos care ne impinge sa fim oameni mai buni. Conflictul distructiv este ceea ce se intampla cand dezacordul se transeaza intr-o confruntare de tip bine-contra-rau, noi-contra-lor. In aceasta stare, regulile normale nu se mai aplica. Creierul se comporta diferit. Ne simtim din ce in ce mai siguri de propria superioritate si, in acelasi timp, din ce in ce mai inselati de cealalta parte.
 
        In aceasta carte, Amanda Ripley cerceteaza modul in care oameni buni sunt capturati de conflicte distructive si felul in care care se elibereaza. Calatoria incepe in California, unde un celebru expert in conflicte se lupta sa iasa dintr-o disputa politica. Apoi intalnim un lider de banda din Chicago care isi dedica viata unei vendete, doar pentru a se trezi lucrand alaturi de barbatul care i-a ucis idolul copilariei. Dupa aceea calatorim in Columbia pentru a afla daca mii de oameni pot fi scosi, in masa, dintr-un conflict distructiv. In cele din urma ne intoarcem in America pentru a vedea ce se intampla cand un grup de evrei liberali din Manhattan si cativa gardieni de inchisoare din Michigan decid sa locuiasca unii in casele celorlalti pentru a se intelege mai bine.
 
        Toti acesti oameni, in situatii dramatic de diferite, au fost atrasi intr-un conflict distructiv de forte precum antreprenorii de conflict, umilinte si false  dihotomii. Dar, in cele din urma, toti au gasit modalitati de a transforma conflictul distructiv in ceva bun, ceva care i-a facut oameni mai buni. Si-au reumanizat si recategorisit adversarii si au reinviat curiozitatea si mirarea, chiar daca au continuat sa lupte pentru ceea ce considerau ei ca este corect.
 
        Editia in limba romana a cartii beneficiaza de consultanta de specialitate a Domnicai Petrovai, psihoterapeut si CEO al Mind Education si Sinergie: "Cred cu mare tarie ca este o lectura foarte necesara culturii noastre, o cultura deficitara la capitolul abordare sanatoasa a conflictelor. Dupa cum bine puncteaza autoarea, conflictele ofera sansa de a scoate din noi ce este mai bun in cele mai dificile momente de viata. Acele conflicte care, abordate intelept, onoreaza relatia dintre oameni."

        Amanda Ripley este jurnalistă de investigație, gazda podcastului How to! și cofondatoarea companiei Good Conflict. Articolele sale despre comportamentul uman și despre politicile publice au apărut în Wall Street Journal, Atlantic Magazine, Harvard Business Review, Politico, Slate și Time. 

Cuprins:

Cuvânt-înainte   11
Glosar   17
Personaje principale   21
Introducere   23

PARTEA ÎNTÂI: INTRAREA ÎN CONFLICT
1. Substratul conflictului   49
2. Puterea binarității  79
3. Fitilurile   143

PARTEA A DOUA: IEȘIREA DIN CONFLICT
4. Cum câștigi timp  205 
5. Cum creezi spațiu   255 
6. Inginerie inversă    273
7. Complicarea narațiunii    307

Nota autoarei  353 
Anexa I. Cum să recunoaștem conflictul distructiv în lume   359
Anexa II. Cum să recunoști un conflict distructiv în tine   365 
Anexa III. Cum să previi un conflict distructiv   369
Bibliografie selectivă   381
Note    365

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu